factuursturen recensie

Factuursturen recensie: is het je geld waard? (2020)

Facturen sturen. Een taak die zeer fijn zou moeten zijn. Je gaat namelijk geld ontvangen op je rekening! Maar hoe doe je dat? Per brief? In Word? Met een Excel-template?

Je kan dat doen, maar dan ga je zelfs niet genieten van het hele proces. Het kan ook makkelijker.

Ondertussen zijn er tientallen tools op de Vlaamse en Nederlandse markt om facturen snel te sturen. Vaak zitten ze omvat in een grotere software waarbij je ook een CRM-systeem hebt.

In zo’n systeem kan je al je klanten bewaren. Bijkomend voordeel? Als je een factuur gaat uitsturen, print de tool meteen alle juiste info op het document. Katching, weer wat tijd uitgespaard.

Doorheen mijn ondernemerscarrière heb ik al vele tools geprobeerd. De laatste twee jaar ben ik blijven plakken bij factuursturen.be.

Ik zocht altijd naar ‘the next big thing’. Na een aantal jaar heb ik beseft dat een facturatietool vooral makkelijk in gebruik moet zijn. Dat is waar factuursturen zich differentieert. De tool is simpel, zeer simpel. Het design is gedateerd en de tool lijkt op een mix van material design van Google met een snuifje Excel erover. Echter werkt het wel zeer goed.

Ben jij op zoek naar een nieuwe facturatietool? Dan gaat deze review best boeiend zijn.

Enjoy, Oli out.

Functies

Wat moet een facturatietool juist doen om interessant te zijn?

Op mijn persoonlijk verlanglijstje staan volgende zaken:

 • Snel een factuur sturen
 • Automatisch gegevens inladen via een BTW-nummer
 • Offertes opmaken
 • Overzichtelijke rapportage van de resultaten
 • Oplijsting van facturen die over datum zijn
 • Betaalbaar en eerlijk in prijs

Factuursturen heeft al deze functies en meer. Zo kan je ook een QR-code op je factuur plaatsen die klanten kunnen scannen. Sneller betaald worden? Yes, please. Deze functie heb ik nog niet bij andere tools gezien. Petje af voor het team!

factuursturen QR

Automatisatie bespaart je enorm veel tijd. Factuursturen heeft hier ook aan gedacht. Het programma koppelt met de databank van ondernemingsnummers. Daarom kan je gewoon een bedrijfsnaam ingeven en de tool zoekt naar de juiste gegevens, zie gifje hieronder.

factuursturen btw

Verstuur je elke maand dezelfde facturen? Zitten je klanten bijvoorbeeld in een abonnement of retainer-structuur? Dan heeft Factuursturen daar ook iets op gevonden. Met de periodieke facturen-module kan je facturen inplannen. Kies de periode en je kan zelfs een functie aanzetten dat de factuur automatisch verzonden wordt naar je klant. Weer wat tijd bespaart!

factuursturen facturen

Waar blijf ik op mijn honger zitten? Ik verstuur veel offertes per week. Op elk moment lopen er een 25-tal voorstellen. Daarom vind het aangenaam om een pipeline-view te hebben zodat ik offertes kan opdelen in categorieën. Jammer genoeg heeft factuursturen deze functie niet, waardoor alles in een verticale lijst staat.

Je kan hier wel filteren, maar mijn persoonlijke voorkeur gaat toch uit naar een pipeline-view.

factuursturen offertes
Je kan offertes verticaal opvolgen, maar ik verkies toch een breed overzicht met onderverdelingen. Het kleine streepje aan de linkerkant vind ik te klein.

Design

De tool is simpel, en dat merk je ook in het design. Het voelt wat oud, gedateerd. Er is gebaseerd rond material design van Google, maar ook dat ziet er al wat matiger uit.

factuursturen zijbalk

Doordat factuursturen hun logo heel graag ziet, heb je bovenaan in de zijbalk steevast een groen vlak met hun boompje. Op zich niets mis met wat branding, maar in een tool die je dagdagelijks gebruikt mag het wel iets subtieler.

Het thema is ook standaard donker in de zijbalk en licht op het contentvlak. Dit kan voor pijnlijke ogen zorgen ‘s nachts. Anno 2020 is ‘dark mode’ zeer populair. Lijkt me een mooie opportuniteit voor het team van factuursturen om het design een likje verf te geven.

De kracht van het programma zit hem vooral in de functies, niet hoe het er visueel uitziet.

Rapportage

Een grote reden waarom ik voor factuursturen koos, is omdat ze een heel uitgebreide rapportage-tool hebben.

Wat track ik hier dagdagelijks in?

 • Hoeveel omzet we hebben gedraaid per maand, kwartaal en jaar
 • Hoe we presteren tegenover vorig jaar
 • Welke maanden doorgaans het beste zijn
 • Uit welke dienst we het meeste omzet halen
 • Hoeveel inkomsten we dit jaar nog kunnen verwachten met abonnementen
 • Welke klanten het snelst en het traagst betalen
 • Hoeveel onze BTW-aangifte zal bedragen

Deze zaken kan je allemaal in 1 oogopslag uit de tool trekken. Daar dit gevoelige cijfers zijn voor mijn bedrijf, kan ik hier niet teveel screenshots van laten zien. Je kan natuurlijk een gratis proefperiode starten om dit zelf even te testen.

factuursturen rapportage
Bekijk makkelijk hoeveel omzet je draait per dienst, en dat in verhouding met je totale omzetpercentage.

Ik heb factuursturen ook gekoppeld met Yuki door automatisch onze facturen door te sturen naar mijn Yuki-email. Zo hoef ik die niet elke maand op te laden. Weer wat tijd gewonnen!

Je kan ook de tool koppelen met Dropbox of Google Drive zodat je daar steeds een kopie van alle facturen kan vinden. Een handige backup voor moest de server ooit in brand vliegen. 🙂

Factuursturen: een eerlijke recensie

Factuursturen
4.2 5 0 1
Is de tool je geld waard? Ik gebruik hem al bijna twee jaar en ben een tevreden klant. Ik vind dat het development wat traag loopt, er zijn amper nieuwe functies. Echter is de gehele basis aanwezig. Als je een simpele facturatietool zoekt, is factuursturen.be je beste vriend.
Is de tool je geld waard? Ik gebruik hem al bijna twee jaar en ben een tevreden klant. Ik vind dat het development wat traag loopt, er zijn amper nieuwe functies. Echter is de gehele basis aanwezig. Als je een simpele facturatietool zoekt, is factuursturen.be je beste vriend.
4,2 rating
4.2/5
Score
 • Gebruikservaring
  4,0 rating
  4/5 Goed
  Handige zijbalk waar alles snel aanklikbaar is. De icoontjes van contacten en crediteuren zijn identiek, wat verwarrend overkomt. Nu wachten op een pipeline voor deals. 🙂
 • Design
  3,5 rating
  3.5/5 Neutraal
  Licht gedateerd. Gebaseerd rond material design maar voelt als een tool van 2014-2015. Op zich niets mis mee, maar er zijn knappere tools.
 • Prijs
  5,0 rating
  5/5 Bijna perfect
  Voor maximum €15 per maand kan je niet sukkelen. Eerlijke prijs voor een simpele tool. Je betaalt alleen als je ook daadwerkelijk facturen uitstuurt. Maandje vakantie? Niets betalen!

Voordelen

 • Betaalbaar
 • Laadt snel
 • Geen tirlantijntjes
 • Handige rapportage

Nadelen

 • Geen pipeline voor deals
 • Matige personalisatie offertes en facturen
Total
0
Shares
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ouder artikel
tools agency owner

Tools die ik gebruik als eigenaar van een marketingbureau

Nieuwer artikel
cabin in the woods

Digital Detox: De moeite waard?

Related Posts
Total
0
Share