kindle oasis recensie

Kindle Oasis 2020 Review: De beste e-reader?

Als kind las ik tientallen boeken per jaar. Fantasy, geschiedenis, biografieen, … Alles passeerde de revue.

Vanaf ik ‘verplicht’ moest lezen op de middelbare school, was ik mijn liefde kwijt. Lezen moet een leuke activiteit zijn, waar je kiest wat je leest, wanneer je leest en hoe je leest.

Ik heb mijn boeken jaren laten liggen, tot vorig jaar. Ik surfde naar Bol.com en bestelde tien boeken die ik al lang wou lezen. De dag erna waren ze geleverd, en ik begon mijn liefde te herontdekken. Na die boeken verslonden te hebben, kocht ik er tien meer, en nog eens, en nog eens, …

Dan moest ik een boekenkast bijkopen. En nog eentje, en nog eentje, …

Ondertussen ziet dat er zo uit:

boekenkast

Mits ik bij het schrijven van dit artikel (juli 2020) nog een appartement huur samen met mijn vriendin, werd het echt te veel. Ik ging dan maar op zoek naar een alternatief. šŸ™‚

De wondere wereld van e-readers

Ik las af en toe op mijn iPad, maar dat was niet ideaal. ‘s Avonds traanden mijn ogen door het LCD-scherm en de batterij was te snel leeg.

Zo kwam ik uit op e-readers. Ik had er nog nooit van gehoord. Laten we even de definitie erbijnemen:

Een e-reader of e-boeklezer is een draagbaar elektronisch apparaat om digitaal opgeslagen tekst te kunnen lezen. Het hoofdonderdeel van een e-reader is een scherm waarop de tekst wordt weergegeven van speciale uitgaves zoals van boeken, tijdschriften en kranten. Elk toestel dat tekst op een scherm kan weergeven kan als een e-reader beschouwd worden. Maar een e-reader is geoptimaliseerd om tekst te lezen door de combinatie van zijn e-ink scherm, draagbaarheid en batterijduur.

Tekst zoals een boek, langere batterijduur en een manier om plaats te besparen. Een e-reader lijkt de ideale manier om mijn problemen op te lossen.

Na een aantal dagen onderzoek (uitgebreid artikel hierover volgt nog) nam ik de beslissing om een Kindle Oasis te kopen bij Amazon. De kostprijs van 229EUR was wel even slikken, maar ik had al veel meer geld uitgegeven aan de kasten en fysieke boeken, dus die investering leek me slim.

Ik koos voor de Kindle Oasis omwille van het betere scherm, de lange batterijduur, de integratie met Goodreads en de fysieke knopjes aan de zijkant om door pagina’s te bladeren. Die knopjes zijn louter een stukje plastic, maar maken voor mij echt het verschil.

Hoe ziet de Kindle Oasis eruit?

Clean. Dat heb ik graag. De voorkant is zwart, de achterkant kan je zelf kiezen (Grijs of goud). Ik koos voor de grijze editie, daar al mijn tech space grey is. šŸ™‚ Beetje consistent blijven..

Het scherm is 7 inch diagonaal en heeft een scherpte van 300PPI. Dat is vergelijkbaar met een fysiek boek en het betere Apple-scherm. Tekst is scherp, afbeeldingen zijn helder en je kan geen pixels waarnemen. Dat vond ik een must, daar ik de retina schermen van Apple gewoon ben.

Na een aantal dagen gebruik heb ik nog een hoesje bijgekocht in bruin leder. Dat maakt voor mij de ervaring echt af. Ik kan de Kindle nu openklappen zoals een boek en dan springt die automatisch aan. Als de Kindle ‘sluit’, gaat die in slaapstand. Goed voor de batterij! Door het bruine leder krijgt het een retro uitstraling, wat ik wel kan appreciĆ«ren.

kindle oasis brown leather case
Het bruine leder maakt het nog net iets beter!

Wat kan de Kindle Oasis?

Je kan er boeken mee lezen, dat is al een goed begin. Verder heeft de Kindle Oasis ook Wifi en Bluetooth, zo kan je on-the-go boeken kopen en downloaden. Dit zorgt er ook voor dat je kan connecteren met externe tools, zoals Goodreads.

Hou bij wat je aan het lezen bent met Goodreads

Na de overname van Goodreads door Amazon, was het duidelijk dat ze de tool zouden integreren met hun Kindle-producten. Dit zorgt ervoor dat de e-reader automatisch je progressie kan bijhouden (wifi vereist!).

Met Goodreads kan je je boeken indelen in categorieƫn, geef je scores aan boeken en kan je je leesgeschiedenis delen met je vrienden. Ik vind het aangenaam om terug te kijken naar wanneer welk boek ik las. Nu de tool ook automatisch koppelt met mijn Kindle, is dat weer een stap minder die ik moet uitvoeren. Hoe efficiƫnter, hoe liever!

Koop meteen boeken via Amazon + handige functies!

Dankzij de Wifi-connectie kan je ook meteen boeken aankopen. De Kindle gaat na het uitlezen van een boek, zelf een aantal suggesties maken. E-books zijn doorgaans schappelijk qua prijs, dus het is fijn dat je meteen kan afrekenen en beginnen aan het volgende boek.

Door boeken te kopen via Amazon, geniet je van een aantal extra voordelen:

Amazon X-Ray

Als ik een boek niet meteen uitlees, vergeet ik na een tijd een deel van de verhaallijn. Dat is logisch, je brein wordt doorheen de dag overladen door nieuwe informatie.

Voorheen moest je dan gaan terugbladeren en bijlezen. Dankzij Amazon X-Ray is dat probleem verleden tijd. Op je Kindle kan je met je vinger een naam of gebeurtenis aanduwen, de Kindle gaat je zelf een korte beschrijving geven. Zo zegt deze functie hoevaak een woord voorkomt, wat welk personage al gedaan heeft (zonder spoilers, het zegt alleen wat je al gelezen hebt) en het geeft achtergrondinformatie over steden of locaties.

amazon xray

Deze functie heb ik best vaak gebruikt, daar ik niet elke dag lees. Ik kan er tijd mee besparen en ben meteen terug mee in het verhaal!

Amazon Highlights

Deze functie is echt vet voor zakelijke boeken. Het laat je zien wat andere mensen gemarkeerd hebben als belangrijk in een boek. Doorgaans is een zakelijk boek 200 pagina’s opvulling met 15 pagina’s vol inzichten. Met deze functie kan je meteen die gouden inzichten terugvinden.

Deze inzichten worden dan ook weer gebundeld op de Kindle, zo kan je door de highlights van een boek gaan dat je bijvoorbeeld al een keertje gelezen hebt. Handig!

Technische gegevens van de Kindle Oasis 2020

Ik steek dit stukje er graag in voor de techneuten onder ons, zo heb je meteen alle info die je nodig hebt over de Kindle Oasis:

Kindle Oasis

DisplayAmazon’s Paperwhite-display van 7 inch met E Ink, ingebouwde schermverlichting, 300 ppi, geoptimaliseerde lettertypes en 16 grijswaarden.
Afmetingen159 x 141 x 3,4-8,4 mm
Gewicht188 g De daadwerkelijk afmetingen en het gewicht kunnen variƫren afhankelijk van de configuratie en het productieproces.
SysteemvereistenGeen: volledig draadloos en vereist geen computer om content te downloaden.
Interne geheugenopslag8 of 32 GB; geschikt voor duizenden boeken.
Cloud-opslagGratis cloud-opslag voor alle Amazon-content.
Accuduur:Een volledig opgeladen accu gaat tot 6 weken lang mee (bij een half uur per dag lezen met uitgeschakelde draadloze (bluetooth-)verbinding en lichtinstellingen op 13). De accuduur varieert afhankelijk van de lichtinstellingen en draadloos gebruik.
LaadtijdKan volledig worden opgeladen in ongeveer 3 uur via de computer en een USB-kabel of via een USB-lader van 5 W.
Wifi-verbindingOndersteunt zowel openbare als gesloten wifi-netwerken of hotspots die gebruik maken van de 802.11b/g/n-standaarden met ondersteuning van WEP-, WAP- en WPA2-beveiliging door middel van wachtwoord-authenticatie of Wi-Fi Protected Setup (WPS).
Installatie-technologieDe eenvoudige wifi-instellingen zorgen voor een automatische verbinding met het wifi-netwerk van je woning. Meer informatie.
Ondersteunde bestandsformatenKindle Format 8 (AZW3), Kindle (AZW), TXT, PDF, onbeveiligde MOBI, PRC, HTML DOC, DOCX, JPEG, GIF, PNG en geconverteerde PMP.
HandleidingenKorte handleiding en Kindle-gebruikershandleiding (PDF). Aanvullende informatie is online beschikbaar in meerdere talen.
Garantie en serviceKindle wordt verkocht met een gelimiteerde fabrieksgarantie van 1 jaar. Voor consumenten is de gelimiteerde garantie een toevoeging op je rechten als consument, en zal deze rechten op geen enkele wijze in gevaar brengen. Dit betekent dat, zelfs nadat de gelimiteerde garantieperiode is verstreken, je mogelijk beschikt over aanvullende rechten (klik hier voor meer informatie over je rechten als consument). Het gebruik van Kindle is onderworpen aan deze voorwaarden.
IP-indicatieWaterdicht (IPX8) bij tot 60 minuten onderdompeling tot 2 meter diepte. Meer informatie
Levering inclusiefKindle Oasis, USB2.0-kabel en korte handleiding.
GeneratieKindle Oasis, 10de generatie (2019).

Is de Kindle Oasis zijn geld waard?

Sinds mijn aankoop lees ik meer en vaker. Ik neem de Kindle overal mee naartoe. In plaats van doelloos scrollen op mijn iPhone, lees ik nu. Het feit dat ik duizenden boeken erop kan zetten, maakt de ervaring nog beter.

Kindle oasis

Als ik op reis ga, hoef ik de helft van mijn baggage niet op te offeren aan zware boeken. Ik moet enkel de Kindle meenemen.

Zo heb ik ook al gelezen op de parking van de supermarkt als mijn vriendin boodschappen deed. We zaten midden in de coronapandemie en het was fijn dat ik me ondertussen nuttig kon bezighouden.

De batterijduur is aangenaam, maar loopt toch wel snel af als je Wifi vergeet af te zetten. Op vliegtuigstand gaat die best lang mee. Ik kan zeker enkele dagen lezen voor ik de Kindle even moet opladen.

Nog een voordeel is het feit ik in tegenstelling tot mijn iPad, wel buiten kan lezen met de Kindle. Het scherm is zeer fijn als er direct zonlicht opstaat. Dat kan je niet met een LCD-scherm. Dat is veel te donker dan.

De ervaring van een fysiek boek blijft subliem, de geur, het gevoel, de authenticiteit,… Maar de Kindle komt toch echt wel in de buurt. Het is een logische evolutie op boeken van papier. Wel koop ik nog steeds fysieke boeken. Bijvoorbeeld een limited edition. Zo heb ik onlangs de ‘luxe-editie’ van The Davinci Code opgepikt in een tweedehandswinkel. Voor maar 4EUR is dit een mooie toevoegingen aan mijn boekenkast.

de davinci code luxe editie

Ik kan de Kindle Oasis zeker aanraden als je praktischer wil lezen. Het neemt minder plaats in dan een stapel boeken, heeft een langere batterijduur dan tablets en is praktischer omwille van alle toegevoegde functies zoals Amazon X-ray, Highlights en Goodreads.

De Kindle Oasis mag dan wel 259EUR kosten, ik vind het dubbel en dik zijn geld waard. Ik heb al lang mijn investering eruit gehaald.

Je kan via deze link de Kindle aanschaffen! Dat is geen affiliate-link, want zo’n succesvolle blogger ben ik nog niet. šŸ˜‰

Kindle Oasis 2020 Review

Kindle Oasis
4.5 5 0 1
4,5 rating
4.5/5
Score
 • Design
  4,0 rating
  4/5 Goed
  Dankzij de fysieke knoppen heb je het gevoel dat je nog steeds echt aan het lezen bent. De Kindle Oasis is van hoogwaardige kwaliteit, ligt goed in de hand en heeft dunnere randen dan zijn voorgangers. De achterkant is clean, maar ik heb hier een hoesje over gedaan. Zo is het nog iets authentieker.
 • Functies
  5,0 rating
  5/5 Bijna perfect
  Met Amazon X-ray, Highlights, een opslagruimte voor duizenden boeken en de integratie met Goodreads zit je echt wel goed. Je kan er ook je eigen epubs opzetten met een tool. Deze zaken zijn echt een toegevoegde waarde tijdens het lezen, daarom krijgt het de maximumscore.
 • Beeldkwaliteit
  5,0 rating
  5/5 Bijna perfect
  Haarscherp, doet geen pijn aan de ogen en is perfect bruikbaar als je buiten wil lezen. De Kindle voelt als een Apple-product, daar je geen enkele pixel kan waarnemen.
 • Bouwkwaliteit
  5,0 rating
  5/5 Bijna perfect
  Ik heb jammer genoeg de Kindle Oasis al een paar keer laten vallen, er was echter geen zichtbare schade. Ook al is het plastic, het voelt sterk en kan tegen een stootje.
 • Prijs/kwaliteit
  4,0 rating
  4/5 Goed
  Er zijn goedkopere e-readers op de markt. De Kindle Oasis is prijzig, maar je krijgt er ook veel voor terug. Prijs is een afweging die je zelf moet maken. Ik zie de aankoop als een echte investering.
 • Ergonomie
  4,0 rating
  4/5 Goed
  De Kindle Oasis ligt lekker in de hand, al heb ik gemerkt dat na een aantal uren lezen in bed mijn polsen wat oververmoeid raken. Ik heb wel een blessure aan mijn pols, dus dit kan een factor zijn. Het gewicht is maar 188 gram, maar dat voel je toch na een tijdje.

Voordelen

 • Prachtig scherm om op te lezen.
 • Doet geen pijn aan je ogen in tegenstelling tot LCD-schermen.
 • Ligt lekker in de hand voor langere leessessies.
 • Heeft plaats voor duizenden boeken.
 • De integratie met tools van Amazon maken je leeservaring nog beter.
 • Je kan zelf epubs opladen via een programma.
 • Leeservaring is aanpasbaar met lettertypes, kleuren en fontgroottes.

Nadelen

 • Het scherm hernieuwt soms bij het veranderen van een pagina door de e-inkt, dit kan soms enkele seconden duren wat je uit je concentratie haalt.
 • Duurt soms lang om op te starten.
 • Batterij loopt snel leeg als je Wifi laat aanstaan.
Total
0
Shares
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ouder artikel

Lifehacken: Wat is dat juist? (Podcast)

Nieuwer artikel
talentenkwadrant

Het talentenkwadrant: jouw toekomstplan in 10 minuten

Total
0
Share