Ik ben een grote van het programma Andermans Zaken van Kamal Kharmach. Sinds de start in 2020 kijk ik zeer trouw naar elke aflevering. Als ondernemer vind ik het plezant om inspiratie op te doen en bij te leren.
Inhoud van dit artikel
ToggleNu ik alle afleveringen (yes, alle 22) heb gekeken, vallen er mij er een aantal dingen op. Dezelfde lessen komen keer op keer terug. Omdat tijd ons kostbaarste bezit is, vat ik ze graag samen voor je. Dan moet je geen 22 uur vrijmaken om deze lessen ook te leren. 😉
Les 1: Wie niet bezig is met zijn geld, zal failliet gaan
Keer op keer zie ik dezelfde fout terugkomen. Ondernemers beginnen iets vanuit een passie, en ‘vergeten’ om bezig te zijn met de centjes. We starten geen VZW hé! Je kan dan nog denken dat geld niet je belangrijkste drijfveer is, als er geen centen binnenkomen, ga je failliet.
Ik denk zo’n dingen dan graag om. Als ik mensen wil helpen en een nobel doel heb, MOET ik geld verdienen! Anders ga ik failliet en kan ik mensen of bedrijven niet meer helpen. Dat zou heel egoïstisch zijn. Er is dus niks mis met mooie winstmarges en een pak geld op je rekening. Daardoor kan je blijven doen waar je goed in bent.
Het klinkt dus contradictorisch, maar door bezig te zijn met je financiën zorg je er net voor dat je langer je passie kan uitoefenen. Vraag wat je waard bent. Volg facturen op. Maan wanbetalers aan. Je moet je daar NOOIT schuldig over voelen. Jij bent niet de persoon die een fout maakt. Jij hebt recht op je centjes. Doe je dat niet, dan zal je helaas vroeg of laat failliet gaan. Dat wil niemand.
Veel bezig zijn met geld, kan je ook een signaal geven als je concept niet goed genoeg is. Als je het gevoel hebt dat je alles juist doet, en nog altijd geen centjes binnenhaalt, dan heb je misschien geen product-market-fit. Als je nooit nadenkt over je cashflow, zal je dat veel te laat doorhebben.
Dus, je financiën zouden eigenlijk op 1 moeten komen binnen je bedrijf. Anders kan je al de rest niet meer doen!
Les 2: Laat je aanbod niet afhangen van je klanten
Zeer vaak zie je in de afleveringen van Andermans Zaken dat mensen hun aanbod laten afhangen van wat klanten tegen hun zeggen. Ze leveren dienst na dienst, product na product. Waarom? Omdat bijvoorbeeld één klant zei dat een pintje met kersensmaak wel lekker zou zijn. Dan heb je maar één potentiële klant hé! Laat je aanbod dus nooit afhangen van wat je klanten zeggen.
Toen ik mijn bedrijf Kreatix aan het uitbouwen was, verkocht ik pas een nieuwe dienst nadat meerdere mensen mij zeiden dat ze er nood aan hadden. Door iets langer te wachten, was ik er zeker van dat 5 of 10 bedrijven mij zouden betalen voor deze dienst. Dan vond ik dat een logische, economische keuze. Als ik merk dat een bepaalde dienst niet genoeg geld binnenbrengt, schrap ik die volledig. Dat is ondernemen.
Jij bent de ondernemer. Jij staat aan het roer van je eigen schip. Laat je dus niet teveel beïnvloeden door externen. Kijk naar het financiële plaatje. Kijk of je er goesting in hebt. Kijk of het een slimme keuze zou zijn. Pas dan moet je in actie schieten!
Les 3: Durf trots te zijn op je aanbod en verkondig het
Zeker in België durven we veel te nederig te zijn. Je kan het beste aanbod ter wereld hebben, als niemand er van heeft gehoord, is het niets waard.
Durf trots te zijn op je onderneming. Zeg niet bedrijfje maar zeg bedrijf. Doe aan marketing. Doe aan sales. Praat tegen iedereen over wat je doet. Alleen zo weten mensen ook waar je mee bezig bent.
Ik begrijp die denkpiste heel goed hoor. Je wil niemand storen, je wil niet uitsloven, je wil niet irriteren. Maar dat zorgt ervoor dat je niet genoeg klanten zal scoren, en dat zorgt dan weer dat er geen cashflow is, en dat zorgt voor een faillissement.
Zo zagen we Voerke Ijs. Een fabriek die geweldig, ambachtelijk ijs maakt. Maar, niemand had er van gehoord. Ze waren zo hard bezig met één klant te servicen, dat ze lokaal nog niet eens enige bekendheid had. Kamal zette de zaakvoerders aan het werk en ze ontwikkelden een sub-brand voor Voerke Ijs (Likkepot). Hiermee stonden ze op een foodtruckfestival & mochten ze zelfs pitchen bij Lunch Garden. Door hun mond open te trekken, kennen meer bedrijven hun product en hebben ze meer succes.
Wees dus trots op je werk. Schreeuw het van de daken. Achteraf zal je daar geen spijt van hebben!
Les 4: Laat beleving centraal staan
Mensen zijn tegenwoordig op zoek naar net dat tikkeltje méér. Een beleving is eens zo belangrijk geworden.
Zo hadden we Toys4kids, een speelgoedwinkel in Kontich, die grappig genoeg kinderen niet liet spelen in de winkel. Pats, weg beleving. Daar had Kamal wel iets over te zeggen. Op het einde van de aflevering geven ze toe dat het wel beter draait nu kinderen het speelgoed kunnen uittesten in een speciaal ontworpen ‘speelhoek’. Dat is beleving!
In een vorig seizoen zagen we ook Zetelfabriek Depoorter. De term ‘zetelfabriek’ was achterhaald. Er zat zoveel ambacht en kwaliteit in de producten van Depoorter, dat er een rebranding kwam naar ‘Atelier Depoorter’. Ook al heb je nog nooit een zetel gezien van deze firma, je voelt al aan dat je beleving helemaal anders zal zijn!
Les 5: Doe het met passie of doe het niet
Ondernemen is een topsport. Als er geen passie meer zit, dan is het moeilijk om het vol te houden.
Gepassioneerde ondernemers vinden werken niet erg. Zij kloppen graag 16 uurtjes per dag (dat weet ik, it’s me) om hun doelen te bereiken. Maar als je het niet graag meer doet, dan kan dat heel snel naar 0 gaan.
Daarom is het belangrijk om jezelf af te vragen of je het nog met passie doet. Er is niks mis mee de handdoek in de ring te gooien, als je iets anders wil gaan doen. We leven maar één keertje, het leven is te kort om niet te doen waar je goesting in hebt.
In bepaalde afleveringen zag je bij sommige mensen het vuur uitdoven. Ze hadden er geen goesting meer in. Maakt niet uit wat Kamal zou voorstellen, de passie was weg. Dan moet je de eer aan jezelf houden en er mee stoppen.
De beste ondernemers die ik ken zijn allemaal gepassioneerd door hun werk. Ze zien dat zelfs niet als werk. Het is speeltijd voor hen.
Andermans Zaken, een prachtig programma voor het ondernemerschap
Ik kan er niet aan doen, ik kijk alles wat met ondernemerschap te maken heeft. Het is mijn passie, ik ben er heel de dag mee bezig. Daarom vind ik het enorm fijn dat Kamal de tijd maakt om zo’n mooi programma uit te zenden.
Iedereen kan er iets uit leren, zelfs als je geen ondernemer bent. Dat is het leuke. Ik vind het ook fijn dat het programma laat zien dat niet iedereen een ‘kleine zelfstandige’ is met een Porsche die alleen zijn of haar zakken zit te vullen. Ondernemen is belachelijk hard werken. Programma’s als Andermans Zaken laten zien dat het niet altijd rozegeur en maneschijn is. Dat vind ik heel positief. De perceptie rond ondernemerschap moet anders. Bedankt voor je bijdrage, Kamal. Ik apprecieer het!
Als je nog meer inspiratie zoekt om te ondernemen of als ondernemer, bekijk dan hier mijn 10 favoriete boeken over ondernemerschap.