Nieuw: Gratis e-book snel groeien op LinkedIn doe je zo – Download hier

Oliver Op de Beeck Logo

Alle nadelen van Mailchimp + beste alternatief

Picture of Door Oliver Op de Beeck

Door Oliver Op de Beeck

8 april 2024

Updated: 18 april 2024

Mailchimp: Duur & Oud. Tijd voor een alternatief!

Toen ik in 2014 begon met mijn marketingbureau Kreatix was Mailchimp hét beste programma om nieuwsbrieven te versturen. Helaas is dat vandaag niet meer het geval. Mailchimp is een andere richting uitgegaan en geeft niet meer om de kleintjes. Hun maandelijkse formules zijn veel te duur, ze rekenen je geld aan voor mensen die zelfs niet meer op je lijst staan en de innovaties blijven ook uit.

Daarom vind ik het geen goed idee om Mailchimp te gebruiken als je aan e-mailmarketing wil doen. Je gaat je alleen maar bekocht voelen én later je lijst migreren naar een andere tool kost ook weer veel tijd. Het is belangrijk dat je meteen een goede tool kiest om nieuwsbrieven uit te sturen. Maar welke zijn dat dan en welke raad ik aan als marketingexpert?

Laten we eerst even ontleden waarom Mailchimp geen goede software meer is.

Mailchimp is veel te duur voor wat het kan als e-mailmarketing software

Als ik kijk naar de prijzen van Mailchimp, dan val ik achterover.

Laten we nu een kleine lijst nemen van 2500 contacten. Bij Mailchimp is de absolute minimumprijs €41,91 per maand (Essentials plan). In deze formule kan je ook geen gebruik maken van de AI én mag je maar 25.000 mails per maand sturen (automatisaties horen hier ook bij).

mailchimp pricing

Als we dan gaan kijken naar een prima alternatief als MailerLite, zien we dat je voor dezelfde lijst van 2500 abonnees maar €20,70 moet betalen. Een besparing van 50% per maand of maar liefst €254,52 per jaar. Dat kan al tellen hé! Laten we dan nog maar niet beginnen over de prijs van hun ‘Premium-formule’. €326 per maand, laat me niet lachen.

mailerlite pricing

Zie je ook dat ik bij MailerLite ‘abonnees’ zeg en bij Mailchimp ‘contacten’? Dat brengt me bij de volgende reden waarom ik echt geen fan ben van Mailchimp.

Mailchimp laat je betalen voor mensen die zich uitschrijven

Compleet absurd dit. Stel je hebt een lijst van 1200 e-mails en 300 mensen schrijven zich uit. Dan betaal je nog steeds voor 1200 e-mails! Mailchimp ziet dit als ‘contacten’. Je moet ze dus manueel gaan verwijderen, anders worden ze meegenomen in de berekening van je maandelijks abonnement.

mailchimp betalen voor uitschrijven

Dat vind ik echt niet kunnen. Geen enkele andere e-mailmarketing software doet dit.

Mailchimp weet dit goed genoeg. Ze hebben er zelfs een artikel over gemaakt. Geen schaamte.

Mailchimp laat het niet toe om weer in te schrijven op je lijst

Nog zo’n frustratie die ik tegenkom bij klanten die nog Mailchimp gebruiken.

Stel, iemand komt op je website en schrijft zich in op je nieuwsbrief. Na een tijdje schrijft die persoon zich uit van je nieuwsbrief. Als die een tijd later terug wil inschrijven, gaat dat gewoon niet! Jij moet die persoon terug manueel gaan toevoegen aan je nieuwsbrief-lijst. Bij elk formulier op je website zal een error-bericht komen. Dat is echt niet professioneel. Het kost je veel tijd en lijkt me echt geen nut te hebben.

Bij alternatieven als MailerLite of MailBlue (de Nederlandse tak van ActiveCampaign) kan dat gewoon wel.

Mailchimp is opgekocht door Intuit en moet winst maken

In 2021 is Mailchimp opgekocht door de internetgigant Intuit. De prijs voor deze transactie was $12 miljard! Dat moet natuurlijk ooit gaan renderen. Sinds de overname van Mailchimp, merk je gewoon dat het alleen maar draait om winstmaximalisatie. Daar is op zich niets mis mee, maar dan moet de software wel de allerbeste zijn. Dat is al een tijdje niet meer.

mailchimp intuit overgekocht

Let dus altijd goed op als internetsoftware overgekocht is door een nog groter bedrijf. Vaak is dat de moment dat de prijzen scherp stijgen en de functionaliteiten niet echt gaan verbeteren.

Alternatieven voor Mailchimp: Dit zijn de beste

Als eigenaar van een marketingbureau ben ik continu op zoek naar de beste oplossing voor mijn klanten. Ik heb de laatste jaren al mijn klanten gemigreerd naar MailerLite. Ik vind dat een prima tool. De prijs/kwaliteit zit goed en het kan alles wat Mailchimp kan, alleen voor de helft van de prijs. Klant blij, ik blij, iedereen blij!

Er zijn nog een aantal andere alternatieven die je kan gebruiken voor Mailchimp:

Mailblue

Mailblue is de Nederlandse tak van de populaire software ActiveCampaign. Zeer gebruiksvriendelijk en in het Nederlands. Je krijgt er ook nog gratis support bij. De prijs is wel tamelijk vergelijkbaar met Mailchimp, maar support in je eigen taal is vaak onbetaalbaar.

mailblue prijzen

MailerLite

Zoals hierboven aangehaald is MailerLite voor mij dé beste e-mailmarketing software op de markt. Al onze klanten gebruiken deze tool en zijn heel tevreden van de werking.

Voordelen van MailerLite:

  • Helft van de prijs van Mailchimp
  • Dezelfde functies als Mailchimp
  • Support via livechat binnen 5 minuten
  • Makkelijk te integreren met je website of Shopify
  • Snel automatisaties opzetten
  • Downloads kan je aanbieden via landingspagina’s die je kan maken in MailerLite zelf, bespaar je veel tijd mee

MailerLite is ook een Europees bedrijf dus qua GDPR zit dat helemaal goed.

mailerlite vs mailchimp

Kortom, MailerLite is een betaalbaar alternatief voor Mailchimp dat niet moet onderdoen qua functionaliteiten.

ConvertKit

Als je op zoek bent naar een héél simpele tool om héél simpele nieuwsbrieven te sturen, is ConvertKit een prachtige tool. Zij leggen de focus op nieuwsbrieven die er niet uitzien als nieuwsbrieven. De bedoeling is om mails te sturen die lijken op een mail die je zelf zou typen.

Niet al teveel fancy templates of integraties, wel een super hoge open rate en delivery rate. Ik gebruik het voor een paar klanten. ConvertKit werkt minder goed voor bedrijven maar is heel sterk voor mensen die een personal brand willen opbouwen.

converkit

Laat Mailchimp je zuurverdiende centjes niet afnemen

Ik vind het oprecht jammer om dit artikel te schrijven, want ik was vroeger grote fan van Mailchimp. De tool zat goed in elkaar, was betaalbaar en is zeker de grondlegger geweest qua e-mailmarketing.

Jammer genoeg zijn ze die waarden verloren en moet het nu vooral opbrengen.

Daarom vind ik het belangrijk om je te waarschuwen over hun praktijken en een aantal alternatieven voor te stellen. Als marketeer ben ik heel de dag bezig met de beste tools te vinden voor mijn klanten. Die kennis deel ik dan ook graag met je.

Als je nog vragen hebt over Mailchimp of één van de alternatieven, laat gerust hieronder een reactie na. Ik antwoord snel!

Dit zijn 3 manieren hoe ik je kan helpen:

  1. Schrijf je in op mijn nieuwsbrief en krijg een melding wanneer ik een nieuw artikel publiceer
  2. Abonneer je op mijn YouTube-kanaal voor inspiratie en tips
  3. Werk samen met mij via Kreatix om je bedrijf naar het volgende niveau te brengen.

Het beste van het internet, elke maand in je mailbox!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

oliver op de beeck

Oliver Op de Beeck

Ondernemer, marketeer en chief of experiments. Ik schrijf over alles waar ik mee bezig ben. Na ‘de uren’ ben ik bezig met fitness, reizen & een sporadische game-sessie.

Download gratis de 'online geld verdienen' handleiding 💰

Ontdek 11 bewezen manieren om heel snel online geld te verdienen. Je kan deze bedrijven starten met €0!

Artikels per thema

Het beste van het internet, elke maand in je mailbox!

⚡ Nog meer artikels