Nieuw: Gratis e-book snel groeien op LinkedIn doe je zo – Download hier

Oliver Op de Beeck Logo

Discord voor bedrijven: Gratis Chat (beter dan Slack!)

Picture of Door Oliver Op de Beeck

Door Oliver Op de Beeck

27 maart 2024

Updated: 27 maart 2024

discord voor bedrijven

Bij mijn marketingbureau Kreatix zijn wij jaren klant geweest bij Slack. Maar dan blijven die prijzen maar stijgen en stel je jezelf de vraag, is het dat nog allemaal wel waard? Ik ging op zoek naar alternatieven en kwam uit bij Discord. Ik kende het al vanuit mijn hobby als gamer, maar zou ik het ook zakelijk kunnen toepassen? Ik denk het wel…

slack vs discord

Als ondernemer is het slim om je kosten door te lichten. Dat is de reden waarom ik nog altijd zelf mijn boekhouding doe en geen administratief assistent heb. Zo zie ik elke maand waar we geld aan uitgeven en kan ik dit optimaliseren. Wie niet bezig is met zijn geld, zal het verliezen!

Je stuit dan in je zoektocht op een heleboel alternatieven. Microsoft Teams, Google Chat, Chanty, … Maar Discord stak er toch met kop en schouders bovenuit.

Laten we het eerst even kort over Discord hebben voor als je het nog niet kent.

Wat is Discord?

Discord is een communicatiesoftware waarbij je kan chatten maar ook audiokanalen kan maken. Het werd voornamelijk gebruikt door gamers. Sinds meer en meer mensen van thuis uit werken, zoeken bedrijven ook naar oplossingen om hun communicatie te stroomlijnen vanuit elke locatie.

Velen gaan dan naar Slack, want dat is de marktleider. Maar al snel zal je doorhebben dat je veel moet betalen en het niet altijd even noodzakelijk is.

Discord is daar een geweldig alternatief voor, want in de basis is het volledig gratis.

Discord als bedrijfschat

Een chat voor gamers gebruiken voor je bedrijf, dat kan toch niet? Het kan wel! Want Discord ziet er niet zo gamer-achtig uit en je kan het ook simpel houden als zakelijke chat.

Kijk bijvoorbeeld naar hoe wij onze server opgezet hebben. Dat lijkt best hard op Slack, niet?

discord voor bedrijven

Clubhuis gebruiken wij als algemene chat waar simpele vragen als ‘wie wilt er een broodje’ in verschijnen. Dan heb ik nog tekstkanalen gemaakt per departement, en een apart kanaal om onze ‘wins’ met elkaar te delen. Dat is goed voor de teamsfeer!

Zoals je ziet heb ik ook Midjourney (de AI afbeeldingen tool) rechtstreeks kunnen integreren in onze server. Zo kan iedereen op het team snel deze tool gebruiken.

discord midjourney
Deze hadden we gemaakt voor de Paascampagne van onze klant Zùsto 🙂

Tot slot gebruiken we ook een simpel spraakkanaal als we even iets willen bespreken. Je zet dus geen videocall op, maar klikt gewoon op dat spraakkanaal en je kan babbelen met elkaar.

Wat kost Discord?

In essentie is Discord volledig gratis. Er bestaat een betalende versie genaamd Discord Nitro, maar die heb je helemaal niet nodig als je een kleiner bedrijf bent. Nitro Basic is €2,99 per persoon en Nitro is €9,99 per persoon. Maar nogmaals, dat is echt niet essentieel. Wij gebruiken gewoon de gratis versie!

discord nitro verschillen

Als je dan ziet dat wij ongeveer €70 per maand betaalden voor Slack, heb ik een jaarlijkse besparing van €840 gerealiseerd voor mijn bedrijf Kreatix. Dat kan tellen. Daar kan je al iets leuk mee doen!

Wat zijn de beperkingen van Discord als bedrijfstool?

Omdat Discord in essentie niet gebouwd is voor bedrijven zoals Slack, zijn er een aantal kleine beperkingen.

Er is geen 1-op-1 integratie met bijvoorbeeld Microsoft Office 365 dat je wel hebt bij Microsoft Teams. Het is dus weer een aparte tool waar je een aparte account voor moet opzetten. Daarom raad ik Discord zeker niet aan voor grotere bedrijven. Voor startende ondernemers of kleine bedrijven is het wel een interessante tool, want dan moet je nog niet al teveel bezig zijn met maximale efficiëntie. Je kan heus wel even switchen tussen tools.

Ook zijn er niet zoveel appjes voor Discord als voor Slack. Moest ik het nog wat verder onderzoeken zou ik die wel kunnen vinden, maar in Slack had ik bijvoorbeeld een botje dat me elke ochtend mijn resultaten uit Google Analytics 4 kwam vertellen. Dat heb ik nog niet kunnen nabootsen bij Discord. Echter is dat mij geen €840 per jaar waard, dus ik til er niet zo zwaar om.

Conclusie: Discord als alternatief voor Slack en Microsoft Teams

Als ‘scrappy’ ondernemer die altijd op zoek is naar de beste oplossing voor mijn bedrijf, ben ik fan van Discord. Het is simpel, gratis en doet wat het moet doen voor ons. Ik vind het dus zeker een waardig alternatief voor mastodonten als Slack en Microsoft Teams.

Het grootste voordeel? Omdat het gratis is, kan je gewoon even proefdraaien. Je verliest alleen een beetje tijd om alles te testen. Als je toch beslist om te switchen van een grotere tool, bespaar je ook nog eens heel wat geld. Mooi meegenomen toch?

Voor mij is het de test waard. Wij draaien er heel onze business op!

Als je Discord wil proberen, kan je deze link gebruiken.

En nee, dat is geen affiliate-linkje. Ik geef graag onafhankelijk advies. 🙂

Dit zijn 3 manieren hoe ik je kan helpen:

  1. Schrijf je in op mijn nieuwsbrief en krijg een melding wanneer ik een nieuw artikel publiceer
  2. Abonneer je op mijn YouTube-kanaal voor inspiratie en tips
  3. Werk samen met mij via Kreatix om je bedrijf naar het volgende niveau te brengen.

Het beste van het internet, elke maand in je mailbox!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

oliver op de beeck

Oliver Op de Beeck

Ondernemer, marketeer en chief of experiments. Ik schrijf over alles waar ik mee bezig ben. Na ‘de uren’ ben ik bezig met fitness, reizen & een sporadische game-sessie.

Download gratis de 'online geld verdienen' handleiding 💰

Ontdek 11 bewezen manieren om heel snel online geld te verdienen. Je kan deze bedrijven starten met €0!

Artikels per thema

Het beste van het internet, elke maand in je mailbox!

⚡ Nog meer artikels