Nieuw: Gratis e-book snel groeien op LinkedIn doe je zo – Download hier

Oliver Op de Beeck Logo

Hoe ontsnap je de ratrace? (Leef buiten het systeem)

Picture of Door Oliver Op de Beeck

Door Oliver Op de Beeck

12 maart 2024

Updated: 12 maart 2024

ratrace ontsnappen

De ratrace is het concept dat het altijd maar sneller moet gaan. We moeten altijd maar bezig zijn, je moet het altijd druk hebben. Anders ben je toch niet succesvol?

Het ironische is dat veel ‘drukke mensen’ doorgaans heel nutteloze dingen aan het doen zijn. Druk is NIET goed! Een succesvol iemand heeft het nooit écht druk. Die heeft altijd tijd voor opportuniteiten of de dingen die wél belangrijk zijn in het leven.

cartoon druk persoon

Wel, ik leef al 16 jaar buiten dat systeem en mijn leven is best prima. Ik moet niet meedoen aan de ratrace. Ik doe mee aan de schildpaddenrace. Alles op mijn eigen tempo. Ik zal er ook wel geraken.

Maar hoe ontsnap je nu uit die ratrace als je momenteel het gevoel hebt dat je je leven niet in eigen handen hebt? Ik zal je een paar tips geven vanuit mijn ‘traag’ leven!

De 6 stappen om aan de ratrace te ontsnappen

 1. Denk eerst na over wat je wil in het leven
 2. Maak een actieplan om deze ambities te behalen
 3. Ga slim om met je geld
 4. Werk met passie
 5. Balanceer hobbies met werken
 6. Geniet nu, niet later

1. Denk eerst na over wat je wil in het leven

Een fout die mensen maken, is denken dat alles belangrijk is. Dat is helemaal niet zo! Hoeveel problemen heb je wel niet gehad waar je achteraf van dacht, dat was echt niet belangrijk. Mensen ervaren dat continu.

Je moet dus eens een gesprek met jezelf hebben en vragen, wat is er nu echt belangrijk voor mij? Het is makkelijk om mee te gaan in een ratrace van altijd maar meer geld verdienen en ‘succes’ boeken. Maar is dat ook jouw persoonlijk succes? Is geld jouw belangrijkste drijfveer? Of ben je al tevreden met een basisinkomen?

oliver op de beeck evelien helsen

Mijn ambities kan je samenvatten in een aantal punten:

 • Ik wil op reis gaan naar waar ik wil, wanneer ik wil
 • Ik wil veel tijd hebben om te spenderen met mijn gezin
 • Ik wil op elke moment in mijn wagen kunnen springen om een vriend in nood te helpen
 • Ik wil aan leuke projecten kunnen werken zoals deze persoonlijke site, zonder dat ik het gevoel krijg dat het tijdverlies is
 • Ik wil op elke moment afscheid kunnen nemen van iets wat mijn energie zuigt

Dat zijn mijn persoonlijke ambities. Maar dat moeten niet jouw ambities zijn. Om een deel van mijn ambities te realiseren, moet ik genoeg geld verdienen. Je zal ook merken dat veel van mijn wensen gebaseerd zijn op vrijheid. Dan zat er maar één ding op: ondernemen! Dat wil niet zeggen dat jij MOET ondernemen. Voor mijn ambities was dat een belangrijke stap.

Leef je of laat je je leven? Bepaal jij de koers van je leven of doen anderen dat?

Maak dus deze oefening. Schrijf de dingen neer die je wil ‘bereiken’ in het leven. Alleen zo kan je die ratrace ontsnappen.

2. Maak een actieplan om deze ambities te behalen

Nu je de oefening gemaakt hebt, zal je zien wat écht belangrijk is voor jou. Maar hoe kan je er nu voor zorgen dat die ambities werkelijkheid worden? Mensen die de ratrace willen ontvluchten, zijn vaak op zoek naar vrijheid. Om ‘vrij’ te zijn, moet je zoveel mogelijk verplichtingen uit je leven weghalen.

Dit alles lijkt als een onmogelijke klus. Een grote levensverandering is angstaanjagend en lijkt op een berg die je nooit zal kunnen beklimmen. Wel, het is zeker wél mogelijk. De kunst zit er in om je grote taken onder te verdelen in kleinere taakjes.

cartoon plan realiteit

Zoals veel dingen in het leven, is het vaak gevaarlijk om van 100 naar 0 te gaan. Het is niet nodig om van de ene dag op de andere je job op te zeggen en een nomadenleven te gaan leiden. Misschien is tijdelijk een vier-vijfde draaien een slim idee? Misschien is het wel fijn om na de uren bezig te zijn met een onderneming, om te zien of je een product-market-fit hebt?

De verhalen van mensen die plots hun hele leven hebben omgegooid en nu ongelooflijk veel succes hebben, zijn zeer uniek. Het klinkt allemaal inspirerend, maar besef dat bijna niemand dat kan. Dat is een grote portie doorzettingsvermogen met een sausje van geluk. Spiegel je dus niet aan die verhalen. Doe alles in kleine stapjes, dat is veel makkelijker.

3. Ga slim om met je geld

Geld is vrijheid en vrijheid is geld. Dat klinkt kapitalistisch, maar dat is wel hoe ons systeem werkt. Vrijheid bekomen zonder geld is bijna onmogelijk. Er zijn altijd wel rekeningen, belastingen of onvoorziene kosten.

ratrace

Het klinkt dus contradictorisch, maar iemand de ratrace wil ontsnappen, moet best wat geld bezitten.

Je kan daar op twee manieren mee omgaan:

 • Je inkomen drastisch verhogen
 • Je uitgaven drastisch verlagen

Je uitgaven verlagen is makkelijker, maar maakt je leven ook minder kwalitatief. Daarom vind ik ondernemen een super goed idee om vrijheid te bekomen. Je moet daarvoor geen wereldschokkend idee hebben, je kan gewoon een bewezen concept uitwerken. Ik schreef onlangs een gratis e-book over 11 manieren om online geld te verdienen. Dit lijkt me hier zeer relevant.

Maar hoe ga je nu slim om met je geld in de hoop de ratrace te ontsnappen?

Mijn 10 geld tips om meer vrijheid te bekomen in je leven:

 1. Leef onder je stand. Het is niet omdat je €5.000 hebt, dat je die moet uitgeven. Hou dat bij, want je kan het later gebruiken.
 2. Stop met vergelijken. Veel mensen kopen dingen omdat een vriend, familielid of collega dat ook gekocht heeft. ‘Keeping up with the Joneses’ is een dure affaire. Stel jezelf de vraag, wil ik dit echt?
 3. Beheers je impulsen. Als je echt iets wil kopen, wacht dan nog twee weken. Vaak merk je dat je het toch helemaal niet zo graag wou, maar dat het een impuls was op die moment.
 4. Kook thuis. Restaurants zijn zeer duur en slaan een groot gat in je budget. Het is even leuk om gezellig thuis te eten dan buitenshuis. Het is nog goed voor de gezondheid ook!
 5. Zorg voor meerdere inkomstenstromen. Onderneem, doe een flexi-job, doe mee in de ‘gig-economy’ of verkoop dingen op 2dehands. Hoe meer inkomstenstromen, hoe lager het risico voor jouw vrijheid. Want als je hoofdbron wegvalt, moet je dan terug in de ratrace stappen? Dat is een belangrijke vraag!
 6. Geld op de rekening is dood geld. Door inflatie verliest je spaarboekje elk jaar zijn waarde. De rente komt nooit overeen met hoeveel de prijzen stijgen. Probeer daarom te investeren.
 7. Investeer in logische dingen. Ja, er zijn mensen rijk geworden met crypto, maar dat wil niet zeggen dat jij dat ook kan. Dat is weeral een goede portie geluk. Beperk je daarom tot investeren in dingen die al jarenlang een stabiel rendement hebben.
 8. Koop een ETF in plaats van je geld aan de bank te geven. Banken zijn bedrijven hé! Die doen geen dingen omdat ze je plezant vinden. Die moeten ook winst maken. Beleggen via een bank wil vooral zeggen dat je ze een heleboel gratis centjes geeft elk jaar. Beleg daarom zelf in bijvoorbeeld een ETF. Hoe lager de jaarlijkse kosten, hoe hoger je rendement.
 9. Maak een ’emergency fund’. Geld op de rekening is dood, maar hou toch zeker drie reguliere maandlonen op een spaarboekje voor onverwachte kosten. Je geld investeren is slim, maar is niet altijd liquide. Een beetje cash is altijd slim. Maar niet te veel!
 10. Geniet met mate. In de weg naar vrijheid lijkt het logisch om al je geld op te potten. Vergeet ook niet te leven. Morgen is niet gegarandeerd. Ik kan enorm genieten van een pintje te drinken met vrienden. Hou het bij twee consumpties en je kosten zijn misschien €5. Dat moet wel lukken!

Hoe je het draait of keert, geld is een essentiële bouwsteen om meer vrijheid te bekomen. Hoe je er mee omgaat en hoe je het gaat verdienen, dat is aan jou. Ik deel enkel de 10 geldregels die ik voor mezelf heb gemaakt. Daardoor heb ik een vrij leven, buiten het systeem, waarin ik mijn ambities kan waarmaken.

4. Werk met passie

Een ander element van de ratrace is het gevoel dat je geleefd wordt. Jij hebt geen controle, het leven heeft controle over jou.

Vaak hangt dat samen met passieloos werken. Als je het gevoel hebt dat wat je doet weinig impact heeft, is het moeilijk om geluk te halen uit je job.

Daarom vind ik het belangrijk om te werken met passie. Om iets te doen waar je energie van krijgt.

Ik baat al 10 jaar een marketingbureau uit, en bijna elke dag voelt aan als spelen. Dat is omdat ik het graag doe. Ik werk met passie. Ik hou hier van. Als je dat gevoel hebt, kan je 14 uur werken op een dag en nog energie hebben.

oliver op de beeck kreatix

Het probleem met passies is dat ze vaak geen geld opbrengen. ;’)

Het is dus een kunst om een dagbesteding te vinden waar je energie uithaalt, maar ook een centje mee kan verdienen. Ik heb daar veel chance mee gehad, want alles op het internet boeit mij. Maak voor jezelf de oefening waar je een overlap kan vinden tussen passie en geld verdienen.

5. Balanceer hobbies met werken

Mensen in de ratrace beoefenen bijna geen hobbies. “Daar heb ik allemaal geen tijd voor!”.

Oei, ik krijg telefoon. Ik word gebeld door BURNOUT. Er is veel te doen rond dat onderwerp, maar vaak zie je dat dit voorkomt bij mensen die hun werk niet kunnen lossen. Die altijd maar blijven gaan en nooit even rust nemen.

Daarom vind ik hobbies super belangrijk in de weg naar vrijheid. Het geeft je hersenpan een momentje rust. Even een switch, even iets anders doen.

lopen voor beginners

Bij mij gaan die heel breed, omdat ik veel interesses heb.

Op een gemiddelde week ben ik bezig met volgende dingen:

 • Krachttraining in de fitness
 • Zone 2 loopjes gaan doen
 • Video games spelen (zeker 10 verschillende)
 • Series & films kijken met mijn partner
 • Boeken lezen
 • Afspreken met vrienden
 • Afspreken met familie
 • Internetconcepten uitwerken
 • Blogs schrijven voor deze website
 • YouTube-video’s maken voor mijn kanaal

En dat doe ik allemaal terwijl ik ook een marketingbureau run met 400+ tevreden klanten. Als ik dat kan, kan jij daar zeker een deel van. Al die verschillende interesses en hobbies geven mijn brein variatie. Daarom kan ik die zaken ook volhouden, omdat er genoeg balans in zit.

Als je een gebalanceerd leven hebt, ben je een vrij persoon.

6. Geniet nu, niet later

Ik ben een grote fan van delayed gratification, maar toen stelden ze een hersentumor vast bij mijn partner en overleed mijn even-oude neef in dezelfde maand.

Daar sta je dan met je geluk uitstellen.

Daarom ben ik geen grote fan van de FIRE-beweging. Dat is een groep mensen die bijna geen geld uitgeeft en alles investeert. Zo hopen ze dat hun investering uitgroeit tot een miljoen Euro, waardoor ze vroeger op pensioen kunnen en dan kunnen genieten van het leven.

Dat klonk vroeger interessant. Nu denk ik, niks zegt dat je er morgen nog bent!

Daarom mijn betoog om zeker ook nu te genieten. Al die tips hierboven zijn super goed voor de gemiddelde persoon, maar niets is gegarandeerd.

Ik zoek dus naar de balans van slim om te gaan met de toekomst en nu ook te genieten van het leven. Daarom staat reizen als mijn eerste ambitie. Ik vind dat super plezant. Ik heb daar nu een prioriteit van gemaakt. Want ik weet niet wanneer het mijn laatste reis gaat zijn.

Dat klinkt morbide, maar dat is het leven ook wel een beetje.

Als je de ratrace wil ontsnappen, kan je rekening houden met het advies hierboven. Maar neem het niet aan als waarheid of financieel advies. Het is hoe ik het gedaan heb. Het is hoe IK naar het leven kijk. Ik ben geen guru of messias. Ik ben gewoon een internet-ondernemer die gelukkig is en zijn levenservaringen wil delen.

Ik hoop oprecht dat je ergens inspiratie hebt gevonden, want de ratrace is zo ongelooflijk saai & onnodig.

Steek tijd in de dingen die écht belangrijk zijn in het leven: verbinding, elkaar helpen en bewust leven. Als je die zaken hebt, dan heb je een écht rijk leven. Dat moet je niet bepalen door het bedrag op je rekeningen. Geld is daar maar één factor van!

Dit zijn 3 manieren hoe ik je kan helpen:

 1. Schrijf je in op mijn nieuwsbrief en krijg een melding wanneer ik een nieuw artikel publiceer
 2. Abonneer je op mijn YouTube-kanaal voor inspiratie en tips
 3. Werk samen met mij via Kreatix om je bedrijf naar het volgende niveau te brengen.

Het beste van het internet, elke maand in je mailbox!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

oliver op de beeck

Oliver Op de Beeck

Ondernemer, marketeer en chief of experiments. Ik schrijf over alles waar ik mee bezig ben. Na ‘de uren’ ben ik bezig met fitness, reizen & een sporadische game-sessie.

Download gratis de 'online geld verdienen' handleiding 💰

Ontdek 11 bewezen manieren om heel snel online geld te verdienen. Je kan deze bedrijven starten met €0!

Artikels per thema

Het beste van het internet, elke maand in je mailbox!

⚡ Nog meer artikels