Nieuw: Gratis e-book snel groeien op LinkedIn doe je zo – Download hier

Oliver Op de Beeck Logo

10 boeken over ondernemen: Dit zijn de beste

Picture of Door Oliver Op de Beeck

Door Oliver Op de Beeck

4 februari 2024

Laatste update: 4 februari 2024

10 boeken over ondernemen: Dit zijn de beste

Ondernemen is moeilijk. Er kruipt enorm veel tijd en energie in. Als je wil beginnen met ondernemen, ben je op zoek naar advies. Daarom zijn er een heleboel boeken geschreven over ondernemerschap. Maar welke MOET je nu echt gelezen hebben? Een boek is al snel 300 pagina’s, het foute kiezen zorgt voor nog meer tijdsverlies.

In mijn 10-jarige carrière als ondernemer heb ik al oneindig veel boeken gelezen over dit onderwerp. Daarom deel ik mijn 10 favoriete boeken die je volgens mij gewoon moet lezen om een betere ondernemer te worden.

Vergeet niet, boeken kunnen je op weg helpen, maar actie is waar het om draait! Door een boek te lezen over ondernemerschap ga je niet ineens een betere ondernemer worden. Je moet er nog altijd zelf iets mee doen. Daarom zal ik bij elk boek kort mijn actiepunten op lijsten.

1. The E Myth Revisited van Michael Gerber

The E Myth Revisited van Michael Gerber

Dit boek was het eerste boek dat ik las als ondernemer. Het gaat over de problemen waar kleine bedrijven (en jij dus ook als ondernemer) tegenaan lopen. Het is origineel van 1986 maar heeft doorheen de jaren meerdere updates gekregen.

Laat de publicatiedatum van dit boek je niet afschrikken. Later komen er boeken die nog veel ouder zijn. Dat is het leuke aan die ondernemersboeken, sommige dingen veranderen ooit!

In dit boek duikt Michael Gerber in de mythe over ondernemerschap (vandaar E Myth). We worden ondernemer omdat we vrijheid willen en meer voldoening zoeken. Dan gaan we ongelooflijk hard werken om iets te bereiken. Alleen, je kunt niet altijd goed zijn in alles. Je hebt (soms) een team nodig.

De E Myth Revisited geeft je perspectief over de verschillende types van ondernemers. Ben je een techneut, manager of een ondernemer? Het is niet omdat je onderneemt, dat je automatisch ook een ondernemer bent. Door dit boek te lezen, snap je beter welke rol je moet opnemen. Dat gaat je veel kopzorgen besparen in de toekomst!

Actiepunt: Definieer je ondernemerstype en stop met vast te lopen in dingen waar je niet goed in bent. Bouw een klein, complementair team dat zorgt voor synergie.

E Myth Revisited kopen op Bol.com

E Myth Revisited kopen op Amazon

P.S. Ik verdien niets op deze linkjes. Ik doe niet mee met een affiliate-programma, ik wil je leven gewoon wat makkelijker maken!

2. The 4-Hour Workweek van Tim Ferriss

The 4-Hour Workweek van Tim Ferriss

Een klassieker en tevens het tweede boek dat ik ooit gelezen heb!

Het gaat niet zozeer over maar 4 uur werken per week (want dat is een utopie), maar wel over het feit dat je slim moet uitbesteden als je begint te ondernemen.

Je hebt slechts enkele productieve uren op een dag, waarom zou je dan alles doen? In dit boek van Tim Ferriss kwam ik meer te weten over hoeveel mijn tijd echt waard is. Waar moet ik energie in steken? Want vereist mijn aandacht en wat kan ik aan iemand anders geven?

In The 4-Hour Workweek kan je ook een hoofdstuk vinden over ‘mini-pensioentjes’. Dat opende mijn ogen! In plaats van 40 jaar hard te werken en dan te genieten van een pensioen, kan je evengoed elk jaar meerdere, kleine pensioentjes nemen. Wacht niet met genieten tot je pensioenleeftijd, het leven is NU bezig! Door dit boek ben ik meer beginnen reizen en geniet ik meer van mijn dag. Hard werken is overrated. Slim werken is de toekomst.

Actiepunt: Kijk eens naar alle dingen waar je veel tijd in steek. Moet jij dat doen? Of kan iemand anders dat doen? Geniet je genoeg van je leven nu, of stel je alles uit naar de toekomst?

The 4-Hour Workweek kopen op Bol.com

The 4-Hour Workweek kopen op Amazon

3. Traction van Gino Wickman

Traction van Gino Wickman

Dit boek las ik tijdens mijn reis naar Portugal in 2015. In het boek Traction leer je meer over motivatie. Hoe zorg je ervoor dat je team gemotiveerd is? Run jij het bedrijf of is het bedrijf jou aan het runnen?

Gino steekt zijn manier van werken in een systeem. Dat heet het “EOS” of “Entrepreneurial Operating System”. Het is gebouwd op zes pijlers die noodzakelijk zijn om een succesvol bedrijf te laten draaien.

Ik ben persoonlijk geen fan van zo’n systemen, maar het boek heeft me wel geleerd om goed te kijken naar mijn team en ervoor te zorgen dat er genoeg motivatie en goesting is om onze missie bij Kreatix verder te zetten.

Actiepunten: Zijn de mensen rondom mij mee met de missie? Is er genoeg motivatie om verder te gaan?

Traction kopen op Bol.com

Traction kopen op Amazon

4. The Almanack of Naval Ravikant van Eric Jorgenson

The Almanack of Naval Ravikant van Eric Jorgenson

Dit boek ga je niet vaak terugvinden in ondernemerschap-lijstjes. Dit boek gaat ook niet specifiek over ondernemerschap maar wel over rijkdom en geluk. Ook iets wat belangrijk is voor elke ondernemer…

Het bevat een verzameling van alle quotes en lessen van Naval Ravikant, een bekende ondernemer uit de Verenigde Staten.

Als mensen spreken over een goeroe, dan denk ik aan Naval. Veel van zijn lessen komen hard binnen bij mij. Want wat is het nut van ondernemen als je niet gelukkig bent?

Een aantal quotes die zijn blijven hangen:

Als er iets is wat je later wil doen, moet je het nu doen. Later is niet gegarandeerd.

Naval Ravikant

Intenties zijn waardeloos. Acties zijn heel waardevol.

Naval Ravikant

Je gaat nooit rijk worden als je alleen je tijd verkoopt.

Naval Ravikant

Die laatste quote is belangrijk voor veel ondernemers. Als je begint lijkt het heel logisch om per uur te werken. Echter, op een bepaald punt raak je daar een plafond. Bedrijven zijn nu eenmaal niet happig om iemand €500 per uur te betalen. Daarom moet je anders denken over hoe je je verkoop doet. Kan je iets in abonnement-vorm steken? Kan je jezelf schalen? Daar heeft Naval mij over laten nadenken!

Actiepunt: Lees dit boek gewoon. Het zit vol met wijsheden die je gaan laten nadenken over je eigen leven. Er is geen enkele pagina die niet interessant is. Dat is uniek voor een ‘business-boek!’

The Almanack of Naval Ravikant kopen op Bol.com

The Almanack of Naval Ravikant kopen op Amazon

5. Shoe Dog van Phil Knight

Shoe Dog van Phil Knight

Voor mij mogelijks de beste autobiografie ooit. Phil is de oprichter van Nike en schrijft over zijn carrière. Ik leer altijd meer wanneer ik iemand zijn verhaal kan lezen, dan dat ik alleen maar droge theorie moet ondergaan.

In dit boek laat Phil zien hoe hij praktisch alle problemen heeft opgelost bij de opstart en uitbreiding van Nike. Ik vind het heel leuk om die soort boeken te lezen, omdat het bijna een roman is. Een zakelijk boek kan al snel saai worden, dit boek heb ik op een dag uitgelezen.

Er is na de publicatie ook een film uitgekomen van dit boek en zijn verhaal. De film heet Air en heeft acteurs als Matt Damon en Ben Affleck. Binnenkort schrijf ik nog een lijstje over mijn favoriete ondernemers-films!

Actiepunt: Wat het meeste is bijgebleven is dat je soms een radicale rebranding moet doen. Hun schoen was de beste, maar niemand droeg hem door de slechte branding. Dit hebben ze aangepakt, samen met ambassadeurs (de originele influencers) en zo is Nike echt vertrokken geraakt. Geraak nooit te verliefd op je uitstraling, soms moet je het helemaal omsmijten!

Shoe Dog kopen op Bol.com

Shoe Dog kopen op Amazon

6. How To Get Rich van Felix Dennis

How To Get Rich van Felix Dennis

Dit boek heb ik leren kennen dankzij Sam Parr van de My First Million Podcast.

Felix Dennis is een controversieel figuur. Hij was de oprichter van het tijdschrift Maxim en claimde dat hij meer dan 100 miljoen dollar had uitgegeven aan “sex, drugs and rock ‘n’ roll”. Ondanks al die straffe uitspraken en de controverse rond zijn figuur, kan je altijd wel iets leren van zo’n mensen.

Hij heeft me geleerd dat geld neutraal is (iedereen kan het verdienen) en dat je alleen rijk kan worden als je ook offers wil maken. Je kan niet part-time rijk worden. Je kan niet passief rijk worden. Je moet er voor gaan.

In dit boek is ook een heel hoofdstuk geschreven over het (mogelijke) feit dat ideeën waardeloos zijn. Die mening deel ik, ik maakte er zelfs een video over.

Actiepunt: Het leven is aan de mensen die het nemen. Je verdient niets. Niemand gaat jou leven zomaar beter maken. Het is aan jezelf om je perfecte leven te maken.

How To Get Rich kopen op Bol.com

How To Get Rich kopen op Amazon

7. Company of One van Paul Jarvis

Company of One van Paul Jarvis

Een leuk nicheboek. Ik word persoonlijk niet warm van grote teams en veel mensen. Ik ben iemand die goed kan werken binnen kleine teams zonder al teveel bureacratie.

Dit boek gaat over hoe je een bedrijf van 1 persoon kan maken. Ondanks dat, is het even waardevol voor ondernemers die al wat verder staan en al een team hebben. Het bevat vooral lessen over waarom groter niet altijd beter is.

Ik zie het boek als een aspirine. Het zorgt ervoor dat je weinig hoofdpijn zal hebben binnen je onderneming.

Zeker met de hele ‘solopreneur-trend’ sinds 2020, is dit boek eens zo relevant geworden.

Actiepunt: Denk erover na en stel jezelf volgende vragen: “Moet je echt groot worden?” “Is het je ambitie om enorm te groeien of voel je dat de maatschappij je dit oplegt?” Een belangrijk verschil!

Company of One kopen op Bol.com

Company of One kopen op Amazon

8. Ego is the Enemy van Ryan Holiday

Ego is the Enemy van Ryan Holiday

Ego is de reden dat veel dingen falen. Als je je ego kan uitschakelen, kan je veel meer succes boeken. Het is niet omdat er een aantal heel succesvolle ondernemers is met een groot ego, dat jij dat ook moet hebben.

Ik heb dit boek gelezen toen ik wat aan het zweven was. Ik ben mijn bedrijf begonnen toen ik 18 jaar was. Ik heb nooit ‘veel geld’ gekend in mijn leven. Plots verdiende ik goed de kost en kreeg ik aandacht van iedereen. Vreemd voor een introvert. Ik voelde mijn persoonlijkheid veranderen. Ik voelde me soms zelfs “beter dan de rest”. Op het juiste moment heb ik dit kunnen tegenhouden. Ego is the Enemy heeft me hier geholpen.

Actiepunt: Is je ego een blokkerende factor in je reis als ondernemer? Kijk hier heel kritisch naar en wees eerlijk met jezelf.

Ego is the Enemy kopen op Bol.com

Ego is the Enemy kopen op Amazon

9. Same as Ever van Morgan Housel

same as ever morgan housel

Het nieuwste boek op dit lijstje! Ik schreef er al een artikel over met mijn notities, maar neem het graag nog eens op in deze lijst.

In dit boek ga je vooral leren dat veel dingen al eens eerder gebeurd zijn. Wat kunnen we leren uit het verleden? Daar liggen immers vaak belangrijke antwoorden.

Het heeft verder ook niet heel veel nut om bezig te zijn met de toekomst, want dat kan nog alle kanten opgaan.

In dit boek leer je echt wat belangrijk is en wat gewoon afleiding is.

Actiepunt: Waar maak je je onnodig zorgen over? Wat kan je leren uit het verleden? Als je denkt dat je het warm water hebt uitgevonden, was je waarschijnlijk toch niet de eerste.

Same as Ever kopen op Bol.com

Same as Ever kopen op Amazon

10. Durf! van Bart Verhaeghe

Durf! van Bart Verhaeghe

Ik kon niet anders dan deze lijst af te sluiten met een boek uit eigen bodem. Durf! is een boek dat gaat over meer ambitie en lef hebben. In België en Nederland is dat echt wel relevant. Vaak worden mensen met wat ambitie meteen neergehaald door hun omgeving. Moet je dat wel allemaal doen? Wat als het niet lukt? Dat kost toch veel geld? Wat een risico dat je neemt!

In dit boek spreekt Bart Verhaeghe (aandeelhouder Club Brugge en ondernemer binnen de vastgoedsector) over de huidige maatschappij en dat er te weinig lef is. Als we met zijn allen wat meer ondernemend zouden zijn, zou de wereld een mooie plek zijn. Durf te dromen. Durf ambitieus te zijn.

Actiepunt: Laat je niet tegenhouden door je (cynische) omgeving. Doe het gewoon. Als het niet lukt, heb je nog altijd veel geleerd!

Durf! kopen op Bol.com

Zo, 10 boeken voor ondernemers. Het is geen lijstje dat je op elke andere blog gaat vinden, want dit is mijn persoonlijke top 10. Als ondernemer zorg ik ervoor dat ik minstens 12 zakelijke boeken per jaar lees. Daar zitten er vaak maar 2 of 3 goeie tussen. Je maakt helaas niet altijd de juiste keuze. Omdat time money is, vond ik het belangrijk om mijn favorieten met je te delen.

Als je zelf nog een uitzonderlijk boek hebt, laat het mij weten in de comments. Ik lees graag en ben altijd op zoek naar nieuwe lectuur!

Dit zijn 3 manieren hoe ik je kan helpen:

  1. Schrijf je in op mijn nieuwsbrief en krijg een melding wanneer ik een nieuw artikel publiceer
  2. Abonneer je op mijn YouTube-kanaal voor inspiratie en tips
  3. Werk samen met mij via Kreatix om je bedrijf naar het volgende niveau te brengen.

Het beste van het internet, elke maand in je mailbox!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

oliver op de beeck

Oliver Op de Beeck

Ondernemer, marketeer en chief of experiments. Ik schrijf over alles waar ik mee bezig ben. Na ‘de uren’ ben ik bezig met fitness, reizen & een sporadische game-sessie.

Download gratis de 'online geld verdienen' handleiding 💰

Ontdek 11 bewezen manieren om heel snel online geld te verdienen. Je kan deze bedrijven starten met €0!

Artikels per thema

Het beste van het internet, elke maand in je mailbox!

⚡ Nog meer artikels