Nieuw: Gratis e-book snel groeien op LinkedIn doe je zo – Download hier

Oliver Op de Beeck Logo

Same As Ever: Samenvatting van het boek & notities

Picture of Door Oliver Op de Beeck

Door Oliver Op de Beeck

31 januari 2024

Updated: 4 februari 2024

same as ever morgan housel

Same As Ever is het nieuwe boek van Morgan Housel. Zijn vorig boek, Psychology of Money, was een ongelofelijke bestseller. Daarom moest ik deze hebben.

✍️ Het boek in 3 zinnen:

  • Sommige dingen gebeuren elke keer weer opnieuw. Uit geschiedenis kan je leren.
  • Het statement “Deze keer is het anders!” is nooit waar.
  • Grote dingen die gebeuren komen altijd voort uit duizenden, kleine dingen die daaraan vooraf gegaan zijn.

💭 Mijn mening over Same As Ever van Morgan Housel

Ik lees zijn boeken ongelofelijk graag. Same As Ever sneuvelde op welgeteld één dag. Dit boek heeft mij teruggebracht naar de basis. Stop met denken dat jouw situatie uniek is. Vaak is het immers al eens gebeurd. Uit die momenten kan je leren.

Als je op zoek bent naar een boek dat niet té businessy is maar wel veel inzichten brengt, dan is Same As Ever een perfecte keuze.

🙋 Voor wie is Same As Ever geschreven?

  • Ondernemers: Er zitten tientallen, kleine lessen in dit boek die je meteen kan toepassen binnen je onderneming.
  • Fans van geschiedenis: Alle verhalen spelen zich af in het verleden, als je een geschiedenis-freak bent, herken je bepaalde situaties.
  • Investeerders: Ideaal om je strategie eens in vraag te stellen. Ben je een genie of heb je gewoon geluk gehad?

💡 Dingen die ik geleerd heb uit Same As Ever van Morgan Housel

Alles blijft niet goed gaan. Toen ik mijn eerste, echte winnaar op de beurs had, dacht ik dat het maar ging blijven stijgen. Mijn inleg was maal 10 gegaan! Een ongelofelijke prestatie. Ik was er van overtuigd dat ik echt slim was. Dit kan alleen maar omhoog gaan, dus ik verkocht geen enkel aandeel. Drie weken later heb ik met wat geluk mijn inleg er nog net kunnen uithalen. Het aandeel daalde weer 90%. Ik stond op het randje van een depressie. Hoe kan dit toch? In het boek Same As Ever vond ik soortgelijke verhalen. Ik was uiteraard niet de eerste die dit had meegemaakt, er waren er miljoenen voor mij.

Het beste verhaal wint. Dat is een les uit het boek die ik zeker meeneem als marketeer. Het maakt niet uit of je het beste product of dienst hebt. Vertel je het beste verhaal? Als niemand weet van je bestaan, kunnen ze het ook niet aanschaffen. Daarom is het eens zo belangrijk om te focussen op storytelling. Het boek haalt een anekdote aan over Martin Luther King Jr. Hij begon zijn bekende speech met een script, en hij had het publiek niet echt mee. Pas vanaf hij doorhad dat zijn verhaal niet juist zat, begon hij te improviseren. Zo zijn de befaamde woorden ‘I have a dream’ uitgesproken. Dat stond niet in het script. Hij zei het gewoon. Dat verhaal is blijven hangen. Het beste verhaal wint!

Binnenwegen werken bijna nooit. Hoe vaak stuurt Waze je wil niet door een smalle, onhandige wijk omdat het 10 seconden sneller zou zijn, tot je doorhebt dat je rit veel moeilijker is geworden. De ene snelheidsheuvel na de andere, een auto die van de oprit rijdt, plots doe je er langer over. In het boek haalt Morgan Housel een aantal anekdotes aan van mensen die een ‘shortcut’ wilden nemen en zo al hun harde werk hebben weggesmeten. Ik zie dat fenomeen tegenwoordig ook vaak. Iedereen wil snel rijk worden en naar Dubai verkassen, maar zo blaas je je lange termijn reputatie op. Die ‘shortcut’ brengt maar even wat op, vaak met nog wat oplichting erbij, maar tekent je wel voor het leven. De lange termijn zal altijd winnen.

Perfectionisme is een afwijking die zelden voordelen met zich meebrengt. Deze voelde ik echt. Doorgaans leef ik volgens het 80/20 principe waarin het ‘goed genoeg is’, maar soms laat ik me wel eens vangen aan detailwerk. Je kijkt dan naar mensen als Steve Jobs en denkt, die man deed dat ook. Maar ik ben Steve Jobs helemaal niet! Jij waarschijnlijk ook niet! Voor 99,9% van de samenleving kost perfectionisme alleen maar tijd. Het is een luxe die maar een aantal mensen zich kunnen veroorloven. Ik zie dat ook vaak bij bevriende ondernemers. Alles moet tot in de puntjes kloppen. Wat ze niet doorhebben, is dat 80% van het werk op 20% van de tijd gedaan kan worden. De laatste 20% werk neemt dan vaak 80% van de tijd in beslag. Da’s niet heel efficiënt hé?

✨ Conclusie van Same As Ever door Morgan Housel

Op het einde van het boek sluit hij af met een goed voornemen. Om meer geschiedenis te lezen, en minder te luisteren naar mensen die denken dat ze de toekomst kunnen voorspellen.

Hij heeft daar een punt.

Men zegt zo vaak dat een business plan sneuvelt na de eerste werkdag. Een financieel plan is fictie, geschreven door een optimistische auteur.

Het is ENORM moeilijk om de toekomst te voorspellen. Niemand kan dat. Je kan wel geluk hebben.

De geschiedenis is dan weer iets dat al gebeurd is. Daar kunnen we uit leren, want we kennen het verhaal van het begin tot het einde. Dat is beter. Dat goede voornemen ga ik ook implementeren.

Same as Ever was weer een ongelofelijk leuk boek van Morgan Housel en ik kan al niet wachten op het volgende. Voor mij is het dus zeker een aanrader.

Nog meer boeken over ondernemerschap ontdekken? Ik bundelde mijn 10 favorieten hier.

Ik heb Same As Ever van Morgan Housel gelezen op mijn Kindle Oasis, sinds 2020 mijn vaste compagnon om boeken te lezen. Je kan het boek ook kopen in de lokale boekenwinkel, want het is best nieuw en de auteur is tamelijk bekend. Iedereen leest zoals hij of zij wil, maar ik kan niet meer zonder mijn e-reader.

Dit zijn 3 manieren hoe ik je kan helpen:

  1. Schrijf je in op mijn nieuwsbrief en krijg een melding wanneer ik een nieuw artikel publiceer
  2. Abonneer je op mijn YouTube-kanaal voor inspiratie en tips
  3. Werk samen met mij via Kreatix om je bedrijf naar het volgende niveau te brengen.

Het beste van het internet, elke maand in je mailbox!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

oliver op de beeck

Oliver Op de Beeck

Ondernemer, marketeer en chief of experiments. Ik schrijf over alles waar ik mee bezig ben. Na ‘de uren’ ben ik bezig met fitness, reizen & een sporadische game-sessie.

Download gratis de 'online geld verdienen' handleiding 💰

Ontdek 11 bewezen manieren om heel snel online geld te verdienen. Je kan deze bedrijven starten met €0!

Artikels per thema

Het beste van het internet, elke maand in je mailbox!

⚡ Nog meer artikels