Ik denk dat we ondertussen die vraag wel mogen stellen. Met de opkomst van AI-tools als ChatGPT vrezen meer en meer mensen of er nog toekomst zit in hun job.
Inhoud van dit artikel
ToggleEerst en vooral een disclaimer: alles wat ik hieronder noteer is pure speculatie. Ik onderneem al 16 jaar, heb een open blik op de wereld en speel al sinds begin 2023 met verschillende AI-tools. Ik ben zeker geen waarzegger of bekende opiniemaker. Wel ben ik iemand die trends volgt en analyseert. Daarom geef ik in dit artikel mijn nuchtere kijk op de impact van AI op jouw job.
Er zijn natuurlijk veel jobs, daarom probeer ik ze wat te bundelen onder thema’s. Bij elk thema zal ik ook een voorbeeld geven van bepaalde AI-tools die een bedreiging kunnen zijn voor jouw dagbesteding. Dan kan je je verder inlezen en het risico inschatten.
Begrijp me ook niet verkeerd. Ik neem geen stelling in over AI. Elke technologische revolutie is disruptief en ik vind het zeer jammer dat er ook in deze ‘vooruitgang’ een heleboel jobs zullen sneuvelen. Echter zie ik ook positieve dingen. Door de verhoogde efficiëntie die we zullen bereiken met AI, kunnen we misschien een aantal repetitieve jobs vervangen door uitdagingen met meer zingeving.
Het klinkt misschien wat wollig, maar het zou van onze wereld wel een betere plek maken. Iedereen heeft talenten, ongeacht je sociale situatie, IQ of het geld op je rekening. Ik hoop op een toekomst waar iedereen zijn talenten dan ook beter kan benutten. Of dat zal gebeuren, zullen we de komende jaren zien…
Welke jobs gaan het snelst vervangen worden door AI?
Wat we duidelijk zien is dat AI momenteel zeer goed is in simpele taakjes die repetitief zijn.
Naar mijn mening gaan de jobs waar je het minst je creativiteit voor moet gebruiken het snelste verdwijnen. Ik heb het hier wel over kennis-beroepen. Over fysieke arbeid zal ik het later nog hebben.
Als je soms denkt: ‘mijn job kan toch iedereen?’, dan is er een verhoogd risico dat AI je job zal overnemen in de toekomst.
Ik merk dat ik bijvoorbeeld ChatGPT enorm vaak inzet om ‘assistent-taakjes’ van mij over te nemen. Zaken waar ik vroeger een mens voor zou inzetten, laat ik nu door AI uitvoeren. Dat zijn taakjes waarbij een AI, zoals ChatGPT, nog niet té veel moet nadenken, maar wel vooral iets kan uitvoeren dat logisch en rationeel is.
Een concreet voorbeeld is dat ik soms data-analyse moet doen, maar ik werk echt niet graag in Excel. Tegenwoordig kan ik aan ChatGPT mijn rauwe data geven, en de AI zal antwoorden met duidelijke oplossingen. Stel dat ik een lijst heb met 250+ inzendingen van een contactformulier. Als ik snel wil weten hoeveel aanvragen er per maand waren, om een trend te kunnen analyseren, kan ChatGPT mij dit laten weten op 30 seconden.
Zo’n taak zou ik vroeger aan een junior marketeer geven of een executive assistant, maar nu kan de AI dit voor mij doen.
Ik heb een marketingbureau opgericht in 2014 en vaak sturen klanten mij verschillende documenten om te gebruiken op hun website of in marketingcampagnes. Regelmatig zijn dit PDF-bestanden waarvan je de tekst niet kan kopiëren. Vroeger moest ik dat dan allemaal overtypen, nu kan ChatGPT mij gewoon de tekst geven:
Zo’n taakjes kunnen prima door een AI overgenomen worden. Het zijn dus echt simpele dingen die je tijd besparen.
Maar daar blijft het natuurlijk niet bij, want dat zijn alle dingen die een AI als ChatGPT vandaag kan. Maar wat kan die morgen? En overmorgen? En zijn er nog andere AI-tools die jouw sector zullen veranderen? Ik denk het wel, en de eerste voorbeelden zijn vandaag al actief.
Zal AI jobs vervangen in de muzieksector?
Hier ben ik heel zeker van. Met de recente lancering van Suno AI hebben we onze eerste kijk gekregen op de impact van AI op de muzieksector.
Met Suno AI kan je op een aantal seconden een liedje in elkaar steken, zoals jij het wilt.
Nu is dat nog leuk om mee te spelen, maar de impact is groot. Want wat als je heel graag country luistert, maar het laatste album van Beyonce is niet jouw ding? Wat als je een country liedje wilt dat over jouw persoonlijke situatie gaat? Wat als je een country liedje wilt maken voor een familielid dat grote fan is van dat genre voor zijn of haar verjaardag?
Vandaag kan dat al allemaal. Het gaat niet lang duren voor we de eerste AI-muziekalbums zullen krijgen. Ik schat in dat er initieel veel verzet zal zijn, maar dat dit de komende jaren toch niet meer dan normaal zal worden.
Met een tool als Suno AI kan je combinaties maken die nog nooit gepubliceerd zijn. Denk bijvoorbeeld aan een raplied in de stijl van een kerkgezang. Ik zag het passeren bij Suno AI, en ik vond het eerlijk gezegd niet slecht:
https://suno.com/song/be613c54-02c5-490a-84f0-1b978be6561d
De impact hiervan is groot, want bedrijven gaan meer en meer deze tools inzetten, in plaats van samen te werken met componisten. Een abonnementje kost €10/maand en op een aantal seconden hebben ze mogelijks wat ze willen. Als je met een mens samenwerkt duurt het vaak weken en betaal je veel meer. Dat is logisch, want die persoon steekt er enorm veel tijd in. Alleen merk je heel vaak in het kapitalistisch systeem dat als er een goedkopere en efficiëntere oplossing is, die meestal gekozen zal worden!
Zal AI copywriters vervangen?
Vandaag niet, maar in de toekomst wel. Tools als ChatGPT zijn nog niet sterk genoeg om een copywriter volledig te vervangen.
Je ziet dan vaak mensen de tool gebruiken om hun teksten te laten schrijven en plots gebruiken ze vreemde woorden en staan er overal emoji’s.
Maar dat is wederom vandaag. Wat als ChatGPT5 uitkomt en de schrijfstijl veel natuurlijker is? Wat als iemand de perfecte ‘prompt’ samenstelt om al die foutjes eruit te halen? Dat gaat niet lang meer duren.
Het voordeel voor copywriters is dat elke goede tekst begint met een goed idee. Ik zie het dus de komende jaren niet als een volledige vervanging, maar eerder als een soort hybride model. De copywriter zal het grote werk laten uitvoeren door een AI als ChatGPT, maar blijft nog bestaan. De creativiteit en de persoonlijke touch van een copywriter vallen niet te onderschatten.
Ik geloof er dus vandaag nog niet in dat copywriters volledig zullen verdwijnen. Wel denk ik dat je als tekstschrijver vandaag al moet nadenken over de impact van AI op je opdrachten. Begin de tools te gebruiken, want bedrijven zullen nog meer van je verwachten. Sneller opleveren voor minder geld. Want ja, iedereen kan dat toch met ChatGPT? Ook hier zal een branding-verhaal heel belangrijk zijn. Hoe zet je jezelf nog in de markt?
Zal AI marketeers vervangen?
Ik zit al 16 jaar in de marketingbranche en zal dan ook een eerlijk antwoord geven: in de toekomst wel.
We zien al meer en meer AI-tools verschijnen die te maken hebben met marketing.
Maar net zoals bij copywriters zie ik hier een hybride model. De marketingmanager zal veranderen naar een soort AI-manager. Iemand die met creatieve ideeën komt, en de AI het tijdrovende werk laat uitvoeren.
Bij Kreatix zijn we bijna verplicht om AI in te zetten in ons werk. De verwachtingen van klanten zijn alsmaar hoger en we hebben elke minuut nodig in een dag.
Deze marketingtaken laten wij al uitvoeren door een AI:
- Performance Max campagnes op Google Ads in plaats van manuele tekst-advertenties. Dit is ondertussen bijna een verplichting door Google maar we besparen hier veel tijd mee. We kunnen meer bezig zijn met het concept en minder met tekstjes schrijven voor de advertenties. Voor mij is dit een prima evolutie.
- Advantage+ campagnes op Meta Ads. Vroeger moest je veel tijd steken in het opbouwen van doelgroepen voor Facebook & Instagram Ads. Nu geef je gewoon wat sturing aan het systeem en Meta gaat zelf op zoek naar de ideale doelgroep voor je advertentie. Je geeft je budget beter uit en de resultaten zijn ook beter.
- Automatisch advertenties omzetten naar andere formaten. Ook dit was voor mij een tijdrovende taak in het verleden. Zeker met alle nieuwe platformen vandaag de dag moest je soms 10 varianten van je advertenties maken. Een vierkantje voor de feed, een verticale voor reels, een horizontale voor YouTube, … Nu kan bijvoorbeeld Canva AI dit voor jou doen in een aantal seconden.
- Achtergronden verwijderen van foto’s. Al sinds mijn 12 jaar heb ik geknoeid in Photoshop om achtergronden van foto’s te halen. Sinds kort kan je dit met generative AI in één klik laten weghalen. Waar ik vroeger soms 15 minuten bezig was met iemand uit te knippen, is dat nu meteen in orde. Dat is tijd die ik nooit meer terugkrijg, maar nu wel beter kan inzetten.
- De juiste verzendtijd voor e-mailcampagnes bepalen. Vroeger stuurde je een nieuwsbrief op een bepaalde dag en op een bepaald uur en dat was het maar hopen dat je abonnees die opendeden. Nu kan je door een AI laten bepalen wanneer iemand de nieuwsbrief krijgt. Als het systeem doorheeft dat één van jouw abonnees altijd nieuwsbrieven opendoet in de avond, zal die pas ‘s avonds in die zijn mailbox landen. Handig!
- Rapportage en data-analyse. Ik geef alle rauwe data aan ChatGPT en krijg een handige analyse terug. Ik ben nog altijd bezig met nuance en een bredere kijk, maar die kleine taakjes kunnen perfect door een AI uitgevoerd worden.
Dat zijn ze niet allemaal, maar dat geeft je wel een idee van welke impact AI heeft op een marketingbureau. Het zijn nog geen wereldschokkende dingen, maar als je alles optelt, hadden we daar vroeger wel een volledige FTE voor nodig. Nu doe ik dat met een AI die me maar een aantal euro’s per maand kost.
Zal AI fotografen vervangen?
Nog een evolutie die ik nauwgezet volg. Ik hou al een tijdje Danny Postma in het oog. Het is een Nederlandse ontwikkelaar die een AI fotostudio heeft gemaakt.
Je uploadt een tiental profielfoto’s op zijn website en hij geeft je een professionele fotoshoot terug. Zonder dat je je hebt moeten verplaatsen, zonder outfitkeuze en uren bezig zijn met je uiterlijk.
In het begin was ik sceptisch, maar ik heb het zien groeien als kool.
Volgens de website (HeadshotPro) zijn er al meer dan 11 miljoen profielfoto’s gemaakt door de tool. Er is dus duidelijk een markt voor!
Als je dan weet dat zo’n virtuele fotoshoot al kan vanaf €29, hou ik mijn hart vast voor deze sector.
Ja, het is geen echte foto. Maar wie gaat daar nog om geven de komende jaren? Wat als het model zo sterk is dat je het niet meer kan onderscheiden? Dat gaat niet lang meer duren!
Verder zie je ook dat de stockfoto-industrie volledig gedisrupt gaat worden door tools als Midjourney. Deze AI tool laat je afbeeldingen genereren zoals jij het wilt.
Als je dan verhalen leest van verenigingen die plots hoge boetes moeten betalen omdat ze per ongeluk een foto van het internet hebben geplukt, dan denk ik dat Midjourney hier wel de oplossing kan bieden.
Ik ga zelf regelmatig aan de slag met Midjourney voor marketing-campagnes en foto’s voor op een website. Je bent er zeker van dat je beeld uniek én rechtenvrij is. Dat is een hele geruststelling. Kijk bijvoorbeeld naar de afbeelding die ik heb laten maken voor een marketingcampagne rond Pasen. Onze klant verkoopt chocolade en granola. Kan jij een leuke combinatie vinden van al die vereisten op een stockfoto-website? Ik denk het niet. Met een AI als Midjourney kan het dus wel!
Tools als Midjourney gaan dus ook een grote impact hebben op 3D-rendering en grafische artiesten die zich hier in specialiseren.
Zal AI de klantendienst vervangen?
Ik denk dat deze echt een no-brainer is. Alle grote bedrijven zijn al aan het experimenteren met chatbots op maat. Denk bijvoorbeeld aan Kate van KBC (Belgische bank).
Het zal alsmaar moeilijker worden om een mens aan de lijn te krijgen. Hier ben ik echt geen fan van, want vaak snapt de AI je vraag helemaal niet.
Maar helaas is dit ook weer een gevolg van kapitalisme. Waarom honderden mensen op een klantendienst zetten als een AI-tooltje 80% van de vragen kan beantwoorden voor een paar honderd euro per maand? Voor bedrijven is dat zelfs geen vraag. Voor de consument is dat waarschijnlijk een stap achteruit.
Onlangs had Klarna laten weten dat ze hun customer support vervangen hadden door een AI chatbot. Volgens hun berekeningen zou het ervoor zorgen dat ze 700 minder voltijdse medewerkers nodig hadden.
Dat is een grote impact. Ik denk dat de sector rond klantenservice het snelste zal omgevormd worden naar AI tools, toch zeker voor simpele vragen. Er zal altijd een nood zijn om met een mens te spreken als het probleem té complex is. Wederom een hybride model, maar hier gaat de verhouding het meeste neigen naar AI chatbots.
Zal AI leerkrachten vervangen?
Ik denk dat dit stukje nog onderschat is vandaag de dag.
Tegenwoordig kan je bij ChatGPT ‘custom GPT’s’ maken.
Zie het als je eigen, persoonlijke ChatGPT.
Het unieke aan deze functie is dat je documenten kan uploaden naar je eigen chatbot. De AI kan dan meelezen en betere antwoorden geven.
AI zal leerkrachten niet vervangen, maar kan wel een waardevolle toevoeging zijn.
Vroeger ging ik naar de les en gaf de leerkracht context bij wat in het lesmateriaal stond. Als je geen notities nam, was je een vogel voor de kat.
Wat als diezelfde leerkracht zijn of haar lesmateriaal uploadt in zo’n Custom GPT en dit beschikbaar maakt voor de klas? Dan kunnen de leerlingen 24/7 bijvragen stellen en de leerstof beter begrijpen.
Ik zie AI dus als een mooie toevoeging aan het drukke werk van een leerkracht.
In mijn schooltijd had ik zo’n functie graag gehad. Ik vond bijvragen stellen leuk, maar wilde ook niet altijd overkomen als “een strever”. Ik heb daar mogelijks heel wat kennis laten liggen. Dankzij AI had ik dat kunnen inhalen.
Ook verbeterwerk zal in de toekomst veel sneller lopen. De leerkracht uploadt gewoon de rekensleutel en ChatGPT kan al het huiswerk op een paar seconden verbeteren. Meer tijd voor de leerkracht, meer tijd om leerlingen echt iets bij te brengen.
Zal AI advocaten vervangen?
Ik denk dat AI een groot deel van juridische dienstverlening gaat overnemen.
Momenteel zal een AI als ChatGPT nog niet voor je pleiten in de rechtbank, maar het stukje informatie inwinnen zal wel door een AI kunnen.
Ik vind het persoonlijk super handig om algemene voorwaarden of een contract te uploaden naar ChatGPT en te vragen waar ik moet op letten. Vroeger zou ik daar een advocaat voor inschakelen, maar dat kost al snel enkele honderden euro’s.
Ook hier zal de advocaat moeten optreden als een creatieve probleemoplosser. Al dat tijdrovend werk zal verdwijnen. Dat zijn misschien minder ‘billable hours’ maar ze kunnen zich wel bezig houden met betekenisvol werk.
Ik hoop dat AI-tools de juridische wereld ook wat zullen democratiseren. Vaak wint de persoon met het meeste geld, want die kan een goede advocaat betalen. Dankzij AI kunnen ook mensen die minder kennis hebben van zaken, volledig geïnformeerd zijn. De strijd is eerlijker.
Nog slimmer zijn de advocaten die nu al AI inzetten om zo meer tijd te hebben in een dag. De eerste revolutie zal zijn dat advocaten die AI inzetten de advocaten zullen vervangen die dat niet doen. Dat zal je in elke sector zien. Het is nu nog een hulpmiddel. Gebruik het!
Welke jobs lopen weinig risico om vervangen te worden door AI?
Hoe complexer je job, hoe lager het risico dat je snel vervangen zal worden door een AI. In elke functie waar het nodig is om creatief na te denken, zit het meeste potentieel.
Als je dan zou denken dat fysieke jobs ook geen risico lopen, want een AI draait toch op een computer, dan maak je waarschijnlijk ook een inschattingsfout.
Kijk bijvoorbeeld naar Figure.
Dat is een Amerikaans bedrijf dat AI robots aan het ontwikkelen is.
Ik denk dat het maar een aantal jaar zal duren vooraleer we de eerste échte robots op de werkvloer hebben. Nu is dat allemaal nog te duur, maar dat was een computer ook.
Als je weet dat de eerste computers in de jaren 70 verkocht werden voor €100.000, en als je dan kijkt naar hoe goedkoop computers vandaag zijn, dan zie ik hier een volgende revolutie.
De robot van Figure zal een heleboel taken kunnen overnemen. De eerste toepassing zie ik in magazijnen, waar de robot heel wat kilo’s zal kunnen tillen. Dat is op zich positief, want het spaart de rug van medewerkers. Echter zal dit ook zorgen voor jobverlies, want zo’n robot zal mogelijks 24 op 7 kunnen doorwerken.
Fysieke arbeid is dus geen veilige haven als je je wil wapenen tegen de AI-revolutie. Ook dat zal ‘gedisrupt’ worden door nieuwe technologie.
Conclusie: Zal AI jouw job vervangen?
Aan de hand van bovenstaande voorbeelden kan je wel beginnen nadenken of jouw job ook gevaar loopt. Ik kan natuurlijk niet over elke sector schrijven, maar you get the picture.
In het leven is stilstaan achteruit gaan. In deze digitale revolutie zal dat weer maar eens waarheid worden. De vraag is niet of AI jouw job zal vervangen, de vraag is wanneer AI jouw job zal vervangen.
Zij die een open mindset hebben en continu bijleren, zullen dit overleven. Als je het gevoel hebt dat je nog 20 jaar hetzelfde kan doen zonder je aan te passen, dan heb ik waarschijnlijk slecht nieuws voor jou.
“Improvise, adapt and overcome” zou Bear Grylls zeggen. Ook dat is hier toepasbaar.
Is dat dan allemaal beter? Dat laat ik in het midden. Over AI zijn de meningen verdeeld. Ik zie het als een positieve evolutie, want ik hou van efficiëntie. We kunnen natuurlijk niet ontkennen dat de impact op mensen heel groot zal zijn. Daarom hoop ik dat dit artikel je kan inspireren om eens kritisch te kijken naar je werk en je leven. Ben je voorbereid op de AI-revolutie of zijn er nog stappen om te zetten?
Zij die mét AI gaan werken in plaats van tegenwerken, zullen een stapje voor hebben. Je moet voor jezelf uitmaken of AI de heuvel is waar je op zal sterven. Probeer het positief te bekijken, want iedereen zit met hetzelfde probleem.
In het verleden is het nog maar zelden slecht uitgedraaid voor mensen die technologie omarmd hebben in plaats van er tegen te vechten.
Probeer dus de angst die je mogelijks hebt van AI, om te zetten in een groeimindset. Wat kan jij doen om meer waarde te hebben in een zakelijke omgeving? Dat is vaak de essentie van job behoud. Dat klinkt wat koud en klinisch, maar dat is ook het kapitalisme. Tot er een beter systeem gevonden is, zal dat het zijn voor de toekomst.
Maak jezelf onvervangbaar in de AI-revolutie
Ondanks de AI revolutie, werken mensen nog altijd graag samen met mensen.
Daarom is het belangrijk om jezelf onvervangbaar te maken.
Dat kan je doen door je skills aan te scherpen, maar dat kan je ook doen door een personal brand op te bouwen. Door jezelf te profileren als een expert, ga je nog steeds kunnen meedraaien in de economie.
Je ziet dat meer en meer online en ik geloof oprecht dat iedereen een personal brand zou moeten hebben. Dat wil niet zeggen dat je moet gaan influencen of zotte dansjes moet doen op TikTok.
Het wil wel zeggen dat je trots moet zijn op wat je kan. Het wil zeggen dat je je mond moet opendoen en ervoor moet zorgen dat mensen weten dat je bestaat.
Als ik kijk naar mijn eigen situatie dan weet ik dat zelfs als AI alle marketeers zouden vervangen, er nog steeds werk zal zijn voor mij. Ik profileer me al jaren op LinkedIn en schrijf nu ook deze artikels. Mensen willen met mij samenwerken omdat ze mij leren kennen via die kanalen. Ik maak mezelf onvervangbaar door mezelf te vermarkten. Dat is soms vermoeiend, maar wel essentieel.
Een personal brand bouwen is moeilijk, maar ik kan je op weg helpen. Ik schreef er een gratis artikel over. Lees het eens, laat het bezinken. Ik verkoop je geen cursus of dergelijke. Ik deel mijn kennis gratis. Dat vind ik fijn.
Ik hoop oprecht dat je er iets aan hebt!
Reacties zijn zoals steeds zeer welkom op dit artikel. Alleen dankzij dialoog kunnen we van elkaar leren!