De laatste tijd is er veel te doen op LinkedIn over het al dan niet foto’s bij je post zetten.
Inhoud van dit artikel
ToggleEen aantal LinkedIn-gebruikers waren het beu dat de LinkedIn-influencers maar altijd nietszeggende foto’s bij hun publicaties plaatsten. Jammer genoeg was dit voornamelijk gericht naar de vrouwen, wat voor mij compleet naast de kwestie is:
Hier kwam natuurlijk veel reactie op. De vrouwen verweerden zich (dat is hun volste recht) en de discussie ging al heel snel over wat mannen tegenover vrouwen mogen op LinkedIn. Ik vind dat oprecht jammer, want voor mij heeft dat er helemaal niets mee te maken.
Heeft die man een punt? Of is het compleet naast de kwestie?
Heeft het toevoegen van een persoonlijke foto aan al je posts een meerwaarde of komt het fake over?
Laten we het even onderzoeken…
Waarom zou je een foto bij je LinkedIn-post plaatsen?
Deze nieuwe trend zie je vooral bij LinkedIn-gebruikers die veel bezig zijn met hun personal branding. Door een foto bij je post te zetten, herkennen mensen hun gezicht en blijven ze langer hangen.
Zij zien dat als een marketingstrategie om meer volgers te krijgen en natuurlijk meer geld te verdienen op het einde van de rit. Daar moeten we niet flauw over doen.
Zo’n drama komt ook goed uit voor deze LinkedIn influencers, want daar kunnen ze weer op inhaken. Je leest dan vaak dat ze het doen omdat het ‘werkt’. Maar ik stel mij dan altijd vragen of het écht werkt. Of je écht je ideale klanten bereikt door mee te surfen op elke trend.
Je kan dan nog een technisch argument geven dat een LinkedIn post zonder foto kleiner is dan eentje met een foto. Maar uit mijn eigen ervaring heb ik nog niet gemerkt dat dit het bereik naar beneden zou halen. Een goed verhaal doet het altijd beter dan een irrelevante foto.
Het feit dat ze meer likes krijgen op posts mét foto, is gewoon omdat ze zo’n publiek hebben gebouwd. Mijn publiek verwacht helemaal geen foto van mezelf bij mijn posts. Dat is waar je je energie insteekt natuurlijk. Let dus op met advies te volgen. Iedereen geeft dat vanuit hun eigen tunnelvisie.
De kwestie blijft: moet je altijd een foto bij je LinkedIn-post zetten?
Ik vind van niet.
Voor mij draait een post op LinkedIn altijd rond de inhoud. Ik zou nooit een irrelevante foto bij mijn post zetten. Ik vind dat je zo net redelijk fake overkomt, want dan geef je aan dat je niet zoveel geeft om je publiek. Je enige doelstelling is zoveel mogelijk volgers verzamelen. Dat is niet zo heel authentiek.
Ik ben zelf al 8 jaar actief op LinkedIn en plaats foto’s bij mijn posts, maar alleen als het een meerwaarde heeft. Mijn beste posts hebben vaak géén foto erbij staan, want mensen volgen mij omwille van mijn inhoud.
Als je altijd een foto bij je LinkedIn-post zet, moet je je de vraag stellen waarom mensen je gaan volgen. Omwille van wat je te zeggen hebt? Of voor je looks?
Je oogst wat je zaait in dat geval.
Mijn advies: ga nu niet halsoverkop een personal branding fotoshoot boeken bij deze influencers. Je moet doen wat goed voelt. Persoonlijk lees ik de posts met een professionele foto erbij minder snel, omdat het niet authentiek overkomt. Dat ben ik, en iedereen heeft een andere mening. Maar let dus op met iedereen die snel zegt dat het ‘heel goed werkt’ want je krijgt niet iedereen mee in dat verhaal.
De kracht van personal branding is dat je jezelf kan zijn. Doe dus niet mee met elke trend, want je gaat je publiek verliezen. Wees lekker jezelf. Dat is veel authentieker!