Nieuw: Gratis e-book snel groeien op LinkedIn doe je zo – Download hier

Oliver Op de Beeck Logo

Sporten met gewichtsvest (lopen en fitness): Mijn ervaring

Picture of Door Oliver Op de Beeck

Door Oliver Op de Beeck

29 januari 2024

Updated: 5 februari 2024

sporten met gewichtsvest - oliver op de beeck

Mijn vriendin kreeg onlangs de opdracht van haar coach om in hartslagzone 2 te gaan hardlopen. Ik vond het leuk om mee te gaan, maar haar zone 2 ging voor mij nét iets te traag.

Daarom ging ik op zoek naar een oplossing. 

In de periode dat ik aan Crossfit deed, zag ik al mensen trainen met een gewichtsvest. Ze zagen er vooral heel stoer uit en deden mij denken aan militairen. 

Uiteindelijk bleek zo’n vest een goeie oplossing te zijn. Door het verhoogde gewicht, maak je je oefeningen zwaarder, zonder per sé te moeten versnellen. 

Ideaal! Maar wat zijn nu mijn ervaringen met sporten met een gewichtsvest? Ik deel ze graag met jou. 

Lopen met een gewichtsvest

Als je gaat lopen met een weighted vest, verhoog je je lichaamsgewicht zonder dat je ongelooflijk veel McDonalds moet gaan eten. 🙂 

Doordat je meer weegt, verhoog je de inspanning. 

lopen met gewichtsvest

Ik merkte vooral dat er een verhoogde druk was op mijn kuiten. Omdat je de gewichtsvest rond je middel draagt, is het gevoel nog net iets anders dan wanneer je daadwerkelijk dat gewicht zou bijkomen. Vet en lichaamsgewicht hebben doorgaans een verspreid effect. Dat gewicht zit dan van je tenen tot je oren. Als je een vest draagt, zit het voornamelijk rond je middel geconcentreerd. Je zet dus iets meer druk op je benen, wat meteen zorgt voor een pittige workout. 

Wat me ook opviel – en dit is heel persoonlijk – was het feit dat ik me ‘cooler’ voelde. Wat extra zelfvertrouwen is een prachtige motivator als je gaat sporten. Met mijn stevige vest aan voelde ik mij als een deelnemer aan Kamp Waes, en daar leer je ook om nooit op te geven. 

Als je een gewichtsvest van hoge kwaliteit koopt, voel je ook geen ongemakken tijdens het lopen. Ik koos persoonlijk voor de trainingsvest van het merk 5.11 Tactical. Dat is een Amerikaans bedrijf dat heel wat verschillende tactische producten maakt. Ik leerde het merk kennen tijdens mijn roadtrip in de Verenigde Staten en was meteen verkocht. Het is prijziger (€155 voor alleen de vest) maar het is wel top kwaliteit. Als ik iets koop, investeer ik graag meteen in een goed product. GOEDkoop is namelijk DUURkoop. 

Het handige aan de vest van 5.11 is dat ze zakjes langs de zijkant heeft om bijvoorbeeld mijn smartphone en autosleutels weg te moffelen. Dit zitten dan goed strak, zodat ze niet rondzwieren in mijn broekzak. Dat is weer wat extra comfort en lost weer het zoveelste probleem op dat ik had met lopen. 

gewichtsvest zakjes

Fitness met een gewichtsvest

Ook in de gym kan je perfect een weighted vest dragen! Door je lichaamsgewicht te verhogen, maak je een heleboel oefeningen een pak uitdagender. 

Neem nu push-ups, een alom bekende oefening. Als je daar stevige vooruitgang in boekt, moet je alsmaar creatiever zijn om je intensiteit te verhogen. Het heeft weinig zin om 100 push-ups achter elkaar te doen, zeker als je als doelstelling hebt om je spieren te laten groeien. Je moet dan al beginnen met plates op je rug te leggen of zware decline push-ups te doen. Veel gedoe en het kost ook veel tijd.

Als je dan een weighted vest aan hebt, maak je je push-ups veel intensiever, zonder dat je logistiek moet nadenken. Ik ben altijd een fan van gebruiksgemak, dus ik vind dat heerlijk.

weighted vest fitness

Hetzelfde met pull-ups. Vanaf je die kan en je wilt de intensiteit ervan opdrijven, moet je al beginnen met plates tussen je benen te hangen met zo’n ongemakkelijke ketting. Even de weighted vest aandoen en je gewicht schiet meteen de hoogte in. Praktisch! 

Welke oefeningen kan je met een weighted vest doen? 

Als je wat creatief bent, zijn de mogelijkheden natuurlijk eindeloos.

gewichtsvest pull ups

Hieronder kan je een lijstje vinden van mijn 10 favoriete oefeningen om te doen met een weighted vest:

 1. Squats: Verbeter de kracht in je benen en bilspieren door squats uit te voeren met het extra gewicht van het vest.
 2. Push-ups: Verhoog de intensiteit van je push-ups door het extra gewicht, wat helpt om de armspieren, borst en schouders te versterken.
 3. Lunges: Voer lunges uit voor een verbeterde balans en kracht in je onderlichaam.
 4. Plank: Verbeter je core stabiliteit door een plank te houden met het extra gewicht op je rug.
 5. Burpees: Voeg een extra uitdaging toe aan burpees, wat zorgt voor een full-body workout en verbeterde cardiovasculaire conditie.
 6. Traptreden lopen: Verhoog de intensiteit van cardio-oefeningen door trappen op en af te lopen met het gewichtsvest.
 7. Pull-ups: Versterk je rug, armen en schouders door pull-ups te doen met extra weerstand.
 8. Joggen of hardlopen: Verhoog de intensiteit van je cardio-training door te joggen of hardlopen met een gewichtsvest.
 9. Mountain climbers: Voeg een extra uitdaging toe aan deze core-oefening voor een intensievere workout.
 10. Box jumps: Verbeter je explosieve kracht en beensterkte door box jumps uit te voeren met het gewichtsvest.

Ik garandeer je, je gaat nog nooit zo kapot geweest zijn de dag erna!

Waar koop je een weighted vest? 

Er zijn natuurlijk een heleboel leveranciers om zo’n weighted vest van te kopen. Zoals hierboven aangehaald heb ik gekozen voor de vest van 5.11 Tactical, omdat zij kwalitatieve producten maken en in de sector zitten. Dat geeft mij vertrouwen. Verder zijn hun vesten gemaakt op het MOLLE-systeem waardoor je er makkelijk toevoegingen aan kan maken. 

Bij 5.11 betaal je €155 voor de vest en €85 tot €90 voor de gewichten. Mijn vest met extra gewichten kwam op €240 in totaal. Deze is mijn absolute favoriet, mede door de uitbreidbaarheid in de toekomst. Zo kan je er bijvoorbeeld makkelijk een extra zakje aan toevoegen voor water & heb je zelfs handverwarmers om aan je vest te hangen. Ik ben een grote fan van modulariteit. 

Decathlon biedt ook weighted vesten aan. Deze zijn soms goedkoper, maar niet altijd. Je hebt daar opties van €30 tot €299,95. Let altijd goed op het draagcomfort! Het kan dan wel goedkoop zijn, als het je kleren stuk maakt, je huid pijnlijk schaaft door de wrijving of niet comfortabel zit, heb je er ook niets aan. 

Bij Bol.com heb je ook een heleboel leveranciers van weighted vesten. De populairste is de ‘Kraken’. Deze kan je al aanschaffen voor €80 mét gewicht. Ik ben persoonlijk geen fan van het schreeuwerige logo, maar als je goedkoop wil starten, lijkt dit mij een prima weighted vest!

Hoe maak je een gewichtsvest zwaarder? 

Sommige vesten bieden de optie om ze zwaarder te maken op termijn. Zo kan je de intensiteit opbouwen. 

Bij mijn vest van 5.11 had ik twee opties qua gewichten. De oranje schijven of de zwarte schijven. Je koopt ze in een paar. Twee oranje schijven zijn samen 11 pounds of 5,2 kilogram. De zwarte zijn dan weer 17,5 pounds of 7,93 kilogram. Lijkt niet veel, maar maakt een groot verschil! 

gewichtsvest verzwaren

Bij de Kraken Vest kan je dan weer gewichten in kleinere stapjes opbouwen of afnemen. Er zitten tot 20 ijzeren blokken in het pakket, waardoor je zelf kan kiezen hoeveel gewicht je wil bijsteken. Handig! 

Kan je een gewichtsvest uitbreiden met accessoires? 

Zeker wel! Mijn vest draait op het MOLLE-systeem waardoor je mogelijkheden eindeloos zijn. Dit is een universeel systeem, gebruikt door militairen. Daarom kan je zelfs van andere leveranciers accessoires kopen. Hieronder even mijn favorieten. 

Patches

Dit zijn simpele ‘stickers op velcro’ die je op je vest kan plakken. Ik kon het niet laten om de Belgische vlag te kopen, waardoor ik er nog stoerder uitzie. 😉 

belgische vlag patch

Ook hier zijn de mogelijkheden eindeloos. Op mijn vest van 5.11 heb ik vooraan plaats voor 3 patches naast elkaar. Zo steek je wat persoonlijkheid in je vest. Hier kan je een overzicht vinden van alle leuke patches. 

Water voor onderweg

Heb je net zoals mij ook altijd dorst als je gaat lopen? Dan is het MOLLE-systeem ideaal. Met de hydration carrier kan je een extra zakje aan je weighted vest hangen, waardoor je 3 liter meeneemt tijdens je training. Zo verhoog je (in het begin) nog eens je intensiteit, en kan je, naarmate je langer traint, je training lichter maken door veel te drinken. 🙂 

waterzak lopen

Dit systeem kost €128. Prijzig, maar handiger dan flessen meenemen. 

Extra rugzak om aan je weighted vest te hangen

Ik blijf hier wat hangen in het aanbod van 5.11, maar ik vind het echt geweldig hoe modulair hun vesten zijn. Ik krijg geen percentje als je daar iets koopt, ik beloof het!

molle 12 liter

Je kan een MOLLE Backpack aan je weighted vest hangen. Zo kan je tot 12 liter volume extra spullen meenemen. Handig als je langer wil gaan lopen en eten wil meenemen. Zo’n rugzak kost €59 en bevestig je op een aantal seconden aan je trainingsvest. 

Is een gewichtsvest zijn geld waard? 

Je moet altijd kijken naar wat je doelstelling is. Voor mij was dat mee kunnen gaan lopen met mijn vriendin, zonder dat ik me zou vervelen. Voor die doelstelling is de weighted vest meer dan geslaagd. Het is intensiever, mijn kuiten staan in brand en ik voel me goed als ik ze draag. 

Kijk daarom eerst naar je sportieve doelstellingen. Wil je het lopen moeilijker maken zonder langer te lopen? Dan is zo’n gewichtsvest ideaal. 

Wil je sneller trainen in de fitness zonder al het gedoe? Dan is een weighted vest je ideale partner. Het had handig geweest tijdens mijn avontuur om 50kg af te vallen op een jaar. Toen had ik dat nog niet, maar nu helpt de gewichtsvest mij om ze er af te houden! 

Wil je meer spieren kweken terwijl je achter je computer zit? Dan gaat een gewichtsvest waarschijnlijk niet veel doen. Trust me, ik heb ze al een hele dag aangehad achter de PC om het effect te testen. Het deed niets. 🙂 

Meer te weten komen over hartslagzones tijdens het lopen? Probeer mijn zelfgebouwde calculator!

Dit zijn 3 manieren hoe ik je kan helpen:

 1. Schrijf je in op mijn nieuwsbrief en krijg een melding wanneer ik een nieuw artikel publiceer
 2. Abonneer je op mijn YouTube-kanaal voor inspiratie en tips
 3. Werk samen met mij via Kreatix om je bedrijf naar het volgende niveau te brengen.

Het beste van het internet, elke maand in je mailbox!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

oliver op de beeck

Oliver Op de Beeck

Ondernemer, marketeer en chief of experiments. Ik schrijf over alles waar ik mee bezig ben. Na ‘de uren’ ben ik bezig met fitness, reizen & een sporadische game-sessie.

Download gratis de 'online geld verdienen' handleiding 💰

Ontdek 11 bewezen manieren om heel snel online geld te verdienen. Je kan deze bedrijven starten met €0!

Artikels per thema

Het beste van het internet, elke maand in je mailbox!

⚡ Nog meer artikels