Nieuw: Gratis e-book snel groeien op LinkedIn doe je zo – Download hier

Oliver Op de Beeck Logo

Snel afvallen: Ik verloor 50kg in 1 jaar

Picture of Door Oliver Op de Beeck

Door Oliver Op de Beeck

22 januari 2024

Laatste update: 22 april 2024

Snel afvallen: Ik verloor 50kg in 1 jaar

Ik was altijd ‘de dikke’ op school. 130 kilogram zeulde ik al mee toen ik 16 jaar was.

Mijn tienerjaren bestonden uit het spelen van World of Warcraft, het drinken van Monster en het eten van veel diepvriesvoedsel.

Als je plezier hebt in een online spel met je vrienden, wie maakt zich dan druk om gewicht? Niemand zag hoe ik eruitzag. Ze hoorden alleen mijn stem. Ik was gelukkig.

Of dat dacht ik.

In 2017 ging ik op reis naar Afrika. Door een onweersbui raakten onze koffers zoek. We konden niet wachten, want onze aansluitende vlucht vertrok.

Luchtvaartmedewerkers vertelden ons dat we onze spullen de volgende dag zouden krijgen. 

Natuurlijk gebeurde dat niet.

Na een nacht in onze Afrikaanse lodge vertelde het hotelpersoneel ons dat ze niets wisten over onze koffers. Geen zorgen, zeiden ze. Je kunt wat kleding lenen uit onze souvenirwinkel.

Mijn vader, tamelijk slank, trok meteen zijn nieuwe safari-kleding aan en was blij.

Ik had een XXL. Ze hadden niets voor mij, behalve een overhemd met knopen. Het zat veel te strak en ik voelde me enorm ongemakkelijk. Ik was precies zo’n blinde vink. 

Oli
De outfit in kwestie, ik probeerde nog te lachen. 🙂

Na drie dagen kreeg mijn vader zijn koffer. Ze konden de mijne niet vinden.

Hij wilde zijn kleren wel delen, maar niets paste. Ik voelde me depressief en buitengesloten.

Ik droeg zes dagen achter elkaar dezelfde kleren. Mijn koffer kwam twee dagen voor onze terugvlucht aan. Dat was ook op tijd..

Tijdens onze laatste dagen in een ander hotel was er een zwembad. Ik was altijd al een waterrat, dus ik ging plonsen.

Ik zag slechts één ouder koppel bij het zwembad. Ik durfde niet te zwemmen.

Plotseling realiseerde ik me dat ik me schaamde voor mijn lichaam. Ik voelde me dik, ik zag er dik uit, en ik was dik. Om een of andere reden dacht ik dan ook dat ik hun vakantie ging verpesten door mijn niet zo atletisch lijf boven te halen. Psychologisch misschien niet zo gezond, maar dat was voor mij na jaren de perfecte trigger.

Geen excuses meer. Ik ging er iets aan doen.

Ik stuurde meteen een bericht naar mijn meest gespierde vriend en vroeg om hulp.

En zo begon mijn avontuur waarin ik 50 kilo ben afvallen in 1 jaar.

image 5

Waarom zou je afvallen?

Er zijn veel redenen waarom je wilt afvallen. Het kan zijn:

 • Gezonder zijn
 • Er beter uitzien zonder kleding
 • Passen in gewone kleding zonder uren te vloeken op broeken
 • Niet sterven als je een trap op rent
 • Die zweetproblemen oplossen bij elke minieme inspanning
 • Of gewoon omdat je een verandering wilt maken

Al deze redenen waren klachten die ik had voor ik er aan begon. Ik kan het mij vandaag al bijna niet inbeelden.

Afvallen is een reis. Het is een langetermijninvestering in jezelf.

Meedoen aan de nieuwste dieethype is niet afvallen; dat is iets tijdelijk. Zodra je op je streefgewicht bent, komen die extra kilo’s er weer aan.

Als je wilt afvallen, moet je je mindset veranderen. Je besluit gezond te zijn in plaats van te kiezen voor de snelle oplossing.

Hoe je gemakkelijk 10 kilo kunt verliezen in een paar eenvoudige stappen

Laten we simpel beginnen. Die 50 kilo in een jaar is geen advies van mij. Het is mijn persoonlijk verhaal. Zo’n reis verloopt stapje per stapje, daarom deel ik eerst graag wat tips om 10 kilo af te vallen. Dat is al een ongelooflijke prestatie op zich!

10 kilo afvallen kan heel snel gaan als je zwaarlijvig bent. Het zit hem in een aantal kleine aanpassingen. 

 • Vervang frisdrank door water
 • Gebruik geen boter om te koken, maar een spray
 • Maak elke ochtend een wandeling van 15 minuten
 • Drink geen alcohol (en als je toch zou drinken, drink dan heldere dranken. Daar zit minder suiker in!)
 • Doe vijf push-ups als je in een laadscherm voor een videogame zit (werkte voor mij, misschien wel een niche-tip)

Sinds ik ben afgevallen, geloof ik enorm in het feit dat je best geen calorieen drinkt. Die zijn voor niets nodig, je krijgt er geen verzadigd gevoel van en het zorgt alleen maar voor een leeg gevoel. Dat kan gaan over alcohol, maar ook over reguliere frisdranken of siropen. Als je die al kan laten, sta je ver. 

Kook je met boter? Boter voegt vaak nog eens 100 calorieën toe aan je maaltijd. Laat het weg en je bespaart 700 tot 1400 calorieën per week, afhankelijk van hoe vaak je kookt.

Wandelen is ook een vorm van lichaamsbeweging. Als je zwaarlijvig bent, train dan niet voor een marathon. Begin met kleine stapjes. Elke stap maakt een verschil!

oliver op de beeck afvallen
Ik heb zelfs een kaaklijn gevonden!

Alcohol bevat veel calorieën, geeft je een kater en laat je grappig dansen (maar dat is wel goede cardio!). Ik drink nog steeds af en toe, maar probeer het wel gezond te houden.

En nu nog eentje voor de nerds, maar de tip is evengoed toepasbaar tijdens de reclame op televisie: 

Als gamer zit ik vaak vast in laadschermen (zelfs met een SSD!). Ik grijp die kans om een paar push-ups te doen of mijn waterfles bij te vullen. Als je nog geen push-ups kunt doen, doe ze dan op je knieën. Zelfs toen ik net begon met trainen, kon ik die al.

Hoe je 50 kilo kunt verliezen in 1 jaar

Nu je bekend bent met de snelle oplossingen, neem ik je mee op mijn reis van 50 kilo afvallen in een jaar. 

Hoe ik 50kg ben afgevallen in 1 jaar! Tips om gewicht te verliezen

Nadat ik mijn gespierde vriend (ondertussen Europees kampioen natural bodybuilding, ik heb altijd in hem geloof) een berichtje stuurde en terug thuis kwam in Belgie, schreef ik me in voor een abonnement bij de Basic Fit. 

Hij nam me mee voor een paar informatieve lessen en leerde me een aantal belangrijke dingen over fitnessen:

 • Als je geen zin hebt om te gaan, moet je juist gaan. De fitness lost de meeste van je dagelijkse problemen op. Het maakt je hoofd leeg en fysieke activiteit zorgt voor de afgifte van dopamine, waardoor je gelukkig wordt.
 • Begin langzaam – je hoeft niet op dag één al te deadliften. Kleine stapjes, weet je nog?
 • Drink water tijdens je training. Ik dronk ongeveer 1,5 liter in een uur cardio/gewichtheffen.
 • Ik heb liever dat je 30 minuten naar de fitness gaat dan helemaal niet. Als je eenmaal in de fitness bent, ben je er om je training af te maken. Het is mij slechts twee keer overkomen dat ik eerder stopte. Er naar toe gaan is al meer dan de helft van gevecht. 😉 

De combinatie van de snelle tips en naar de fitness gaan zorgde ervoor dat ik in slechts een paar weken meer dan 13 kilo verloor.

Een fitness kan een intimiderende plek zijn. Daarom hield ik het super simpel.

Ik ging een uur trainen en deed het volgende:

5 minuten: Snelle warming-up (yoga-oefeningen of fietsen op een hometrainer)

35 minuten: Gewichtheffen. Hij liet me een aantal oefeningen zien. Als je geen vriend hebt die vaak in de fitness zit, kies dan voor compound oefeningen (bench press, squats, …) of een toegankelijkere variant. Deze oefeningen stellen je in staat om meerdere spiergroepen tegelijk te werken en zijn efficiënt. Ik benut mijn tijd graag optimaal. Het heeft geen nut om 2 uur per dag te gaan fitnessen voor de gemiddelde mens. 

20 minuten: Ontspannen door cardio te doen. Ik hield van de crosstrainer omdat het veel calorieën verbrandde en mijn dikke knieën niet belastte. Ik monteerde meestal mijn telefoon op het apparaat en keek Netflix. Dat zorgde voor de nodige afleiding, want tot op heden vind ik cardio nog altijd niet leuk. 🙂 

Een uur werk en je bent klaar. Herhaal dit drie tot vier keer per week en je zult in een mum van tijd resultaten zien.

Wat je moet eten om snel af te vallen

Laat me beginnen met te zeggen dat iedereen anders is, vooral met betrekking tot allergieën en persoonlijke overtuigingen (veganistisch, vegetarisch…), maar een paar basisprincipes zijn hetzelfde voor iedereen.

Als je wilt afvallen, wil je de juiste hoeveelheid eiwitten eten. Er is veel discussie over hoeveel eiwitten je nodig hebt, maar een goed startpunt is 0,8 – 1,6 gram per kilo lichaamsgewicht, per dag. Ik mik echt op die 1,6 gram, omdat ik zoveel mogelijk spieren wil behouden! Anders zijn die uurtjes in de fitness maar nutteloos… 

Welke voedingsmiddelen bevatten veel eiwitten?

Veel voedselopties bevatten eiwitten:

 • Zuivelproducten zoals kaas, yoghurt en melk
 • Mager vlees, gevogelte en de meeste vissoorten
 • Eieren (geroerd, alsjeblieft!)
 • Zaden of noten
 • Sojaproducten (zoals tofu)
 • Bonen en peulvruchten

Ik hou van kip. Dus dat was makkelijk.

Mijn liefde voor kip aanvullen met eiwitpoeder hielp me mijn doelen te bereiken. Ik neem dagelijks twee scheppen met water. Mijn persoonlijke voorkeur is Gold Standard, maar kies elk gerenommeerd merk. Ze verschillen niet zoveel. Ik kies altijd voor de chocolate, want dan drink ik precies chocolademelk. Da’s niet voor iedereen, but I like it! 

Voor het ontbijt koos ik altijd voor proteïneyoghurt (Grieks of Skyr) en een stuk fruit (bananen om mijn spierkrampen te verhelpen). Tegenwoordig heb je meer en meer merken die een variant aanbieden met meer eiwitten. 

Ik ben een zoetekauw, desserts en snoepjes waren altijd mijn vijand. Onlangs kocht mijn vriendin pudding van HiPro. Die zijn ongelooflijk lekker, bevatten 20 gram eiwitten en vind ik dus ‘gezond’. Voor alles is een alternatief, je moet gewoon even zoeken! 

Sixpacks worden gemaakt in de keuken

Als mensen willen afvallen, leggen ze teveel de focus op sporten en te weinig op voeding. Omdat ik een visuele mens ben, deel ik graag een aantal infographics met je. Zo kan je het nog beter begrijpen. 

kMN9W 9qR4IKVA8NKNWPzpKI4DBTt98o5pERyF39Ik1U4nsLs3d CQpmIB82YLzfGaH54MHpjJedFvNaXhdvpdP5lUTF57YRj76aV9q9fH2iKy81JfHY2ql7NeoLJO2reeH8E6OEdVSttoEnKi9mJM8C1FgJZlD 996DtXxR GU do013s56wtbm6ik7oQ

Simpeler is gewichtsverlies niet. Er is geen geheim. Er zijn geen binnenwegen. Er is geen magische pil! Eet minder dan je verbrand, en je zal afvallen.

En dan hoor ik je al denken, dan moet ik dus meer verbranden? Wel, dat is niet altijd de beste oplossing.

image 17

In deze afbeelding zie je hoe lang je zou moeten lopen om wat eten of drinken eraf te branden. Laten we ook eerlijk zijn, je gaat nooit een vierde van een pizza eten. Dus wat denk je? De pizza af en toe vervangen door een kipfilet? Het bespaart je zeker 3u lopen. Doe mij dan maar die kip, ik loop niet zo graag. 😉 Herken je ook mijn advies om geen kcal meer te drinken? Deze grafiek maakt het eens zo duidelijk!

Natuurlijk afvallen vs afvallen met medicatie

Ik heb dit artikel origineel geschreven in 2018, net na mijn gewichtsverlies. Ondertussen zijn er een heleboel ‘wondermiddeltjes’ op de markt gekomen zoals Ozempic. 

Los van het feit dat die medicatie gemaakt is voor mensen met diabetes, ben ik ook geen fan van het gebruik. Dat heeft een simpele reden: die medicatie slikken gaat je karakter niet trainen. Je gewicht behouden is soms moeilijker dan het afvallen.

Daarom ben ik fan van op een natuurlijke manier af te vallen. Dat duurt langer en je moet echt door een proces. Op die manier train je en kan je het later makkelijker volhouden. 

Laat je dus niet vangen door het zoveelste wondermiddel. Het zal geen permanent effect geven, misschien alleen zelfs een bijwerking. 🙂 

Je zult een plateau bereiken met gewichtsverlies

Zo demotiverend. Je geeft alles in de fitness, je moet elke drie maanden je kledij herkopen, en plotseling zit je vast. 

Ik wist dat ik naar het volgende niveau moest en nam contact op met een personal trainer. Ik weet dat dit niet voor iedereen een optie is. Ze zijn duur, maar elke cent waard.

thomas van de vel bfit
Met de personal trainer!

Hij stelde een maaltijdplan voor me op, leerde me over macro’s (zorg voor die eiwitten!), en bood aan om twee keer per week met me te trainen.

Door te investeren in een trainer, nam ik het afvallen serieuzer. Ik wist dat als ik niet deed wat hij vroeg, ik veel zuurverdiend geld voor niets zou hebben uitgegeven.

Dus deed ik precies wat hij van me vroeg en verloor ik de resterende 36 kilo in slechts acht maanden.

oliver op de beeck afvallen
Zelfs mijn haar is gezonder geworden door af te vallen!

Een trainer inhuren is beter dan het kijken naar motiverende sportvideo’s op YouTube. Dat heb ik op de harde manier moeten leren. Tot op de dag van vandaag train ik nog steeds wekelijks met hem om mijn lichaam en mindset te verbeteren.

Heb je overtollige huid als je veel afvalt?

Waarschijnlijk wel, maar dat mag je echt niet demotiveren!

Als je jong bent, is er een grotere kans op herstel, maar als je 30% van je lichaamsgewicht verliest, blijft er altijd wat huid over.

Ik heb de meeste van die problemen opgelost door vanaf het begin met gewichten te trainen. Spieren vullen de plekken op waar je vet hebt verloren. Ik heb alleen wat losse huid rond mijn buik en onder mijn armen. Dat vind ik niet erg. Het laat zien waar ik vandaan kom, en ik heb een prachtige vriendin die er helemaal niets om geeft.

Ik heb een speciale crème voor zwangere vrouwen geprobeerd (dat was vreemd!), maar het deed absoluut niets. Soms moet je gewoon je gevechten kiezen. Ik geef de voorkeur aan gezondheid en losse huid boven zwaarlijvig zijn. Niet alles valt op te lossen en dat moet je accepteren. De striemen heb ik er gratis bijgekregen. Dat deert me niet meer. 

Onthoud: het grootste deel van je gewichtsverlies komt van dieetveranderingen. Dus het eten van eiwitten en het drinken van water helpt al enorm. Je hoeft niet naar de fitness, maar het helpt je actief te zijn en voorkomt enige losse huid.

Afvallen is een reis, geen race. Ik deed het in een jaar omdat ik zeer gemotiveerd was. Het maakt niet uit of het je drie jaar kost of als je slechts 3 kilo hoeft te verliezen. Zorg ervoor dat je het om de juiste redenen doet: gezonder worden en je levensduur verhogen.

Als je fan bent van lopen, lees dan zeker mijn artikel over sporten met een gewichtsvest voor een hogere intensiteit!

Als je vragen hebt, voel je vrij om hieronder in de reacties te antwoorden. Ik zal elke vraag beantwoorden!

Dit zijn 3 manieren hoe ik je kan helpen:

 1. Schrijf je in op mijn nieuwsbrief en krijg een melding wanneer ik een nieuw artikel publiceer
 2. Abonneer je op mijn YouTube-kanaal voor inspiratie en tips
 3. Werk samen met mij via Kreatix om je bedrijf naar het volgende niveau te brengen.

Het beste van het internet, elke maand in je mailbox!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

oliver op de beeck

Oliver Op de Beeck

Ondernemer, marketeer en chief of experiments. Ik schrijf over alles waar ik mee bezig ben. Na ‘de uren’ ben ik bezig met fitness, reizen & een sporadische game-sessie.

Download gratis de 'online geld verdienen' handleiding 💰

Ontdek 11 bewezen manieren om heel snel online geld te verdienen. Je kan deze bedrijven starten met €0!

Artikels per thema

Het beste van het internet, elke maand in je mailbox!

⚡ Nog meer artikels