fbpx

Nieuw: Gratis e-book snel groeien op LinkedIn doe je zo – Download hier

Oliver Op de Beeck Logo

5 tips voor beginnende lopers

Door Oliver Op de Beeck

Door Oliver Op de Beeck

21 februari 2024

Updated: 21 februari 2024

lopen voor beginners

Lopen, het is iets wat ik al 15 jaar niet graag deed. Ik was vroeger het dikke kind op school en schaamde mij toen ik de gevreesde ‘bieptest’ moest doen op school. Naar de overkant lopen, wachten op de biep en dan weer terug. Na een aantal biepjes liep ik al achter. Iedereen keek naar mij.

Daarom deed ik het nooit graag. Dat trauma zat er nog altijd.

Maar sinds kort is mijn partner aan het lopen, en vroeg ze of ik niet mee wou gaan. Ik probeerde heel dat verleden aan de kant te zetten, en ontdekte een nieuwe hobby die wel fijn is!

Ik deel graag de 5 dingen die ik heb geleerd toen ik begon met lopen!

Loop op je eigen tempo als je begint

Je zal vaak het advies lezen om een schema te gebruiken als je begint met lopen. Ik vind dat wat gevaarlijk. Wat als je dat niet kan? Dan werkt dat demotiverend. Daarom vind ik het een goed idee om je eerste paar loopjes te gaan doen waar jij het wilt, hoe jij het wilt en hoe snel jij het wilt. Zo kan je aanvoelen wat werkt voor jou. Daarna kan je aan de slag met een plan.

Bij ons in de buurt hebben we een militair domein dat omcirkeld is door een weg die exact 1 kilometer is. Gemakkelijker kan het niet zijn. We namen ons voor dat we tevreden zouden zijn als we 2 keer die cirkel zouden uitlopen. Uiteindelijk werden het 3 cirkels. We vonden het leuk, en deden er nog eentje meer. Zo maakten WIJ de beslissing over het traject, en niet iemand anders. Dan voelt het aan alsof jij de keuze maakt en het geen verplichting is. Dat vind ik altijd belangrijk!

Probeer een zone 2 looptraining

Wat ik ook merk is dat veel mensen hardlopen niet volhouden omdat het te zwaar of te vermoeiend is.

Wel, er bestaat zoiets als een zone 2 looptraining!

Lopen in hartslagzone 2 zorgt ervoor dat je rustig loopt, maar nog altijd vet gaat verbranden. Je gaat niet héél moe zijn en je kan perfect een gesprek voeren op dit tempo. Als je meer informatie wil over zone 2 lopen & je eigen zone 2 wil berekenen, kan je mijn calculator gebruiken.

De korte samenvatting is dat je loopt op een bepaalde hartslag, en vanaf die de lucht in schiet, ga je even wandelen. Leuk om te starten en een perfecte aanvulling voor eventuele andere sportactiviteiten. Je geniet meer van je loopje en je kan ook eens kijken naar het uitzicht in plaats van te sterven. 🙂

Luister een podcast tijdens het lopen

Als je alleen gaat lopen, is het handig om wat externe stimulatie te gebruiken. Ik luister liever naar een podcast dan muziek, want ik vergeet dan dat ik aan het lopen ben. Met muziek focus je nog altijd op het lopen. Door naar een podcast te luisteren, zit ik zo diep in het gesprek dat ik gewoon blijf lopen. Zo heb ik onbewust mijn eerste 5K gelopen door simpelweg een podcast op te zetten.

Welke podcast je luistert is je eigen keuze, maar ik vind het dan extra fijn om naar een motiverend gesprek te luisteren. Bijvoorbeeld David Goggins of Jocko Willink.

Kijk naar lopen als ontspanning in plaats van inspanning

Dat was ook een denkfout die ik maakte in het verleden. Ik keek naar lopen alsof het een sport was. Ik categoriseerde het in mijn hoofd als een inspanning. Nu kijk ik daar anders naar.

Ik zie lopen nu als mijn ontspanning na een drukke werkdag. Even mijn hoofd leegmaken!

lopen voor beginners

Door er zo naar te kijken, heb ik meer motivatie om het te gaan doen. Ik doe het voor mijn mentale gezondheid, niet om gewicht te verliezen.

Door dit simpelweg te ‘reframen’ in je hoofd, ga je er al anders mee om. Je kijkt uit naar een loopje, want het geeft je een goed gevoel. Door het alleen te zien als een verplichting om bijvoorbeeld fitter te worden of gewicht te verliezen, zal het een ‘moetje’ worden en ga je er minder goesting in hebben.

Door te lopen met een partner, hou je het langer vol

Motivatie is iets vreemd. Als je alles alleen doet, is het gemakkelijker om met iets te stoppen. Dat merk ik ook tijdens mijn fitness-sessies. Als mijn trainer moet afzeggen wegens ziekte, voelt het 100x moeilijker aan om naar de gym te gaan. Anders staat die afspraak in mijn agenda, en wil ik hem niet teleurstellen.

Daarom is het slim om te lopen met een partner. Dit kan een vriend, vriendin, familielid of je vaste partner zijn. Zo kunnen jullie elkaar motiveren om dit te blijven doen.

De kunst zit er in om elkaar te motiveren. Je mag niet verwachten dat je loopbuddy jou altijd gaat motiveren. Jij moet hem of haar ook motiveren! Dat is mooi, en zo bereik je samen meer.

Wil je je looptrainingen wat intensiever maken zonder harder te lopen of verder te lopen? Dan kan je ook overwegen om te lopen met een gewichtsvest. Ik ben dat van het begin gaan doen, zodat ik het tempo beter kan matchen van mijn partner. Voor mij is het iets zwaarder, maar we kunnen wel samen even snel lopen. Dat vind ik heel fijn.

Dit zijn 3 manieren hoe ik je kan helpen:

  1. Schrijf je in op mijn nieuwsbrief en krijg een melding wanneer ik een nieuw artikel publiceer
  2. Abonneer je op mijn YouTube-kanaal voor inspiratie en tips
  3. Werk samen met mij via Kreatix om je bedrijf naar het volgende niveau te brengen.

Het beste van het internet, elke maand in je mailbox!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

oliver op de beeck

Oliver Op de Beeck

Ondernemer, marketeer en chief of experiments. Ik schrijf over alles waar ik mee bezig ben. Na ‘de uren’ ben ik bezig met fitness, reizen & een sporadische game-sessie.

Download gratis de 'online geld verdienen' handleiding 💰

Ontdek 11 bewezen manieren om heel snel online geld te verdienen. Je kan deze bedrijven starten met €0!

Artikels per thema

Het beste van het internet, elke maand in je mailbox!

⚡ Nog meer artikels