Nieuw: Gratis e-book snel groeien op LinkedIn doe je zo – Download hier

Oliver Op de Beeck Logo

ChatGPT herkennen: Zo zie je wie AI gebruikt

Picture of Door Oliver Op de Beeck

Door Oliver Op de Beeck

11 februari 2024

Laatste update: 18 april 2024

ChatGPT herkennen: Zo zie je wie AI gebruikt

Sinds de opkomst van ChatGPT in 2022 merk je meer en meer dat mensen deze AI-tool gebruiken om teksten te laten schrijven. Ik ben daar niet tegen, maar zonder eindcorrectie zijn die teksten niet zo heel goed.

Ik zetel al sinds 2017 in de jury van mijn oude middelbare school. Daarbij moet ik mee eindwerken recenseren voor het GIP-project. Ik merk daar ook dat leerlingen ChatGPT inzetten om hun eindwerk te laten schrijven. Dat is jammer, want zo lees ik hun eigen persoonlijke mening niet.

Omdat ik zelf actief ben binnen de marketing, heb ik ondertussen een zesde zintuig ontwikkeld om ChatGPT-teksten te herkennen. Maar hoe kan jij dat nu doen? Misschien ben je bezig met plagiaat-detectie en wil je dat kunnen bewijzen. Misschien ben je niet zeker en zou je graag weten of een tekst door AI geschreven is. Daarom deel ik mijn trucjes om te herkennen wanneer een tekst met ChatGPT geschreven is.

ChatGPT herkennen dankzij specifieke woorden

Je moet niet meteen een plagiaat-tool gaan gebruiken om door te hebben dat een tekst geschreven is door ChatGPT. De AI gebruikt een aantal woorden die je normaal nooit leest in teksten die werden geschreven door een mens! Als je deze woorden kan spotten, kan je al een vermoeden hebben dat de tekst geschreven is door ChatGPT.

De grootste boosdoener is het woordje ‘verheugd’. ChatGPT gebruikt dit woord regelmatig in een tekst, ook al gebruiken mensen dit woord nog amper. Dat is voor mij een eerste aanwijzing dat een tekst geschreven is door AI.

Er zijn nog andere woorden waardoor je een AI-tekst kan herkennen.

Ik deel hieronder de 20 meest voorkomende woorden die ChatGPT zal gebruiken als het een tekst moet schrijven:

 1. Verheugd
 2. Daarnaast
 3. Echter
 4. Bovendien
 5. Derhalve
 6. Niettemin
 7. Zodoende
 8. Desalniettemin
 9. Voorts
 10. Aldus
 11. Teneinde
 12. Bijgevolg
 13. Aangaande
 14. Mits
 15. Derhalve
 16. Zou kunnen
 17. Mogelijk
 18. In acht nemende
 19. Betreffende
 20. Voornoemd

Als je die woorden regelmatig ziet terugkomen in een tekst, kan je er van uit gaan dat de tekst (minstens mede) geschreven is door ChatGPT. Dat is nog geen concreet bewijs, maar stel jezelf de vraag, gebruikt de persoon in kwestie deze woorden in het dagelijks leven? Meestal niet!

ChatGPT herkennen met een programma

Ondertussen zijn er ook verschillende programma’s uitgekomen om ChatGPT te ontdekken. Deze zijn wel niet feilloos en werken beter met Engelse teksten.

Ik deed de test met ‘GPTZero’. Volgens hun website zijn zij het toonaangevende programma om ChatGPT teksten te herkennen. Ik liet ChatGPT een korte tekst schrijven en plakte deze in de tool:

chatgpt detectie

Een bank achteruit en geen kus van de juf! Altijd oppassen met zo’n tools, want ze werken nog niet naar behoren. Nochtans stond het woordje ‘frasen’ in de tekst wat bijna niemand zou gebruiken.

Ik heb dan die tekst door ‘Scribbr’ gehaald, een andere detectietool. Ook hier mist het programma volledig:

chatgpt detectie

Vertrouw dus niet blindelings op deze tools. Ze staan niet op punt en geven foute indicaties. Het menselijk oog blijft de beste manier om ChatGPT te herkennen.

ChatGPT herkennen met emoji’s

Als je aan ChatGPT vraagt om een tekst te herschrijven op een vlotte manier, verschijnen er nog al snel emoji’s in je tekst. Je ziet dit vaak op sociale media.

Als je een post ziet verschijnen die begint met een emoji en na de eerste zin afsluit met een emoji, kan je 99% zeker zijn dat dit geschreven is door ChatGPT.

chatgpt detectie

Waar emoji’s ooit een menselijke expressie waren, zijn ze nu de favoriete tekens van een AI-tool. 😉

ChatGPT herkennen door de schrijfstijl

Laten we even terug gaan naar mijn mandaat als jurylid bij de middelbare school. De jongeren hebben niet helemaal door dat ze plots teksten aanleveren die ze nooit zelf zouden schrijven. Dit komt omdat ze niet consistent zijn. Hun eindwerk laten ze schrijven door ChatGPT, de bijhorende mail naar het jurylid is zelf geschreven. Dan zie je in het eindwerk van 40 pagina’s 0 spelfouten, en zit er in de mail van 5 zinnen 25 spelfouten. Ik overdrijf, maar hier probeer ik te kaderen dat je ChatGPT ook kan herkennen door gewoon de trend in het oog te houden.

Als je plots een ‘hoogwaardige’ tekst krijgt maar al de communicatie rond die tekst is matig, dan kan je er van uit gaan dat ChatGPT gebruikt is om de tekst te schrijven.

ChatGPT herkennen door het aan ChatGPT te vragen

Makkelijker kunnen ze het niet maken. Je kan gewoon aan ChatGPT vragen of een tekst geschreven is door ChatGPT. Dat is ook niet 100% accuraat, maar met de juiste ‘prompt’ kan je wel informatie vergaren.

Ik opende een nieuw gesprek met ChatGPT en plakte er de social media post in van hierboven. Ik vroeg:

“Kan je mij aangeven of je denkt dat volgende tekst door ChatGPT geschreven is? Zo ja, laat weten waarom. Geef me geen theorie of een vaag antwoord, antwoord gewoon op de vraag of de post door AI geschreven is en waarom.”

Als je dat stukje over theorie niet gebruikt, blijft ChatGPT op de oppervlakte. Door mijn prompt wat aan te passen, geef ik heel duidelijk mee wat ik verwacht. Dit was het resultaat:

chatgpt detectie

Conclusie: ChatGPT herkennen doe je zo!

Zoals je ziet zijn de tools en programma’s nog niet sterk en kan je best je eigen gezond verstand gebruiken. Door te letten op specifieke woorden en zinsconstructies kan je snel en makkelijk ontrafelen of een post geschreven is door ChatGPT.

De AI is sterk in ons nadoen, maar staat vandaag nog niet genoeg op punt om ons te misleiden. Mensen die kritisch lezen en denken, kunnen ChatGPT herkennen. Daarom mijn betoog: train je hersenen om deze teksten te herkennen. Na een tijd zal je dit heel naturel kunnen doen. 🙂

Dit zijn 3 manieren hoe ik je kan helpen:

 1. Schrijf je in op mijn nieuwsbrief en krijg een melding wanneer ik een nieuw artikel publiceer
 2. Abonneer je op mijn YouTube-kanaal voor inspiratie en tips
 3. Werk samen met mij via Kreatix om je bedrijf naar het volgende niveau te brengen.

Het beste van het internet, elke maand in je mailbox!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

oliver op de beeck

Oliver Op de Beeck

Ondernemer, marketeer en chief of experiments. Ik schrijf over alles waar ik mee bezig ben. Na ‘de uren’ ben ik bezig met fitness, reizen & een sporadische game-sessie.

Download gratis de 'online geld verdienen' handleiding 💰

Ontdek 11 bewezen manieren om heel snel online geld te verdienen. Je kan deze bedrijven starten met €0!

Artikels per thema

Het beste van het internet, elke maand in je mailbox!

⚡ Nog meer artikels