Hier ben je dan. Je wil een bedrijf beginnen, maar je kan echt geen naam verzinnen. Grappig genoeg zitten veel startende ondernemers vast bij hun bedrijfsnaam.
Inhoud van dit artikel
ToggleHoe noem je iets wat je mogelijks jaren gaat doen? Hoe zorg je ervoor dat je trots kan zijn op je bedrijfsnaam? Hoe kies je een goede bedrijfsnaam?
Allemaal terechte vragen en iets waar je best over nadenkt. In de toekomst nog van naam veranderen kost je immers heel wat centjes en herkenbaarheid.
Toen ik mijn marketingbureau Kreatix begon, was het simpel voor mij. Kreatix was mijn gebruikersnaam op het internet toen ik 12 jaar was. Het komt van ‘Creating things’. Nu, 10 jaar later, blijkt het vooral moeilijk uit te spreken voor veel mensen. Dat weten we ondertussen. Echter is de naam zo gekend, dat ik er niets meer aan kan doen. Accepteren en doorgaan.
Toch merk ik dat veel starters niet zo snel een beslissing kunnen nemen over hun bedrijfsnaam.
Daarom deel ik voorbeelden met jou en geef ik ook wat uitleg bij elke manier om op een bedrijfsnaam te komen voor je onderneming.
Maar vergeet niet, een naam is maar een naam. Het is wat je er van maakt.
Bedrijfsnaam op basis van je eigen naam
Dit is misschien de makkelijkste manier om op een bedrijfsnaam te komen, behalve als er al veel mensen jouw achternaam hebben. Regelmatig zie ik vakmannen rondrijden met een busje waar hun familienaam opstaat en dan de dienst die ze aanbieden.
Makkelijk, herkenbaar, maar niet memorabel. Mensen zijn al zo vaak bezig met namen van mensen te onthouden, dat er nu nog eentje bij moet komen.
Het is heel leuk om je naam te verbinden aan je eigen bedrijf, maar wat als je ooit je bedrijf wil verkopen? Dan gaat waarschijnlijk die naam moeten verdwijnen. Durf dus op lange termijn te denken met het kiezen van je bedrijfsnaam.
Deze bedrijfsnamen zie je vooral bij kleinere bedrijven, zelfstandigen, consultants en vakmannen. Ook zie het nog passeren bij zeer oude bedrijven. Het was toen gebruikelijk om de eigen naam te gebruiken! Tegenwoordig zie je het minder en minder.
Een aantal bekende voorbeelden van bedrijven waar een echte naam in zit:
- Van Marcke (experts in sanitair)
- Agfa-Gevaert (multinational)
- Colruyt (supermarktketen in België)
- Albert Heijn (supermarktketen in België en Nederland)
- Barry Callebaut (chocolade)
Bedrijfsnaam op basis van wat je gaat aanbieden
Deze bedrijfsnamen zijn makkelijk om te verzinnen, maar je moet goed kijken dat er nog geen speler op de markt is die deze naam al gebruikt.
In deze bedrijfsnamen zie je vaak een combinatie van twee woorden om iets uniek te maken, maar toch mee te geven wat het bedrijf nu net doet.
Deze trend zie je meer en meer bij internetbedrijven, omdat zij met webwinkels mensen moeten overtuigen om bij hen te kopen.
Denk bijvoorbeeld aan ‘saunakoning’, ‘kabelshop’ of ‘olijfboomspecialist’.
Dat zijn super sterke namen als je bij die niche gaat blijven. Want wat als de olijfboomspecialist ook palmbomen wil gaan verkopen? Dan brokkelt de waarde van die naam af.
Je moet zien dat je jezelf van in het begin niet te hard in een hoekje gaat duwen. Zo’n specifieke naam is prima als je een heel duidelijk doel voor ogen hebt. Het ondernemerschap is echter onvoorspelbaar. Wil je enkel product X verkopen of dienst Y aanbieden? Daar moet je eens goed over nadenken.
Een aantal bekende voorbeelden van bedrijven waarbij hun naam zegt wat ze verkopen:
- Kleertjes.com (kinderkledij)
- MediaMarkt (alles van multimedia)
- Home24 (alles voor je huis)
- Marktplaats (alles online verkopen)
- Digitale Jurist (aanbieder van juridische documenten)
Bedrijfsnaam op basis van de betekenis van een woord
Dit is ook een leuke manier om een bedrijfsnaam te verzinnen! Je kiest een woord dat een bepaalde betekenis heeft, zonder dat het zo plat commercieel overkomt als de voorbeelden hierboven.
Ik denk dan bijvoorbeeld aan het coaching- en communitybedrijf ‘Rubicon’ in België. Zij brengen ondernemers samen die willen groeien. Het komt van ‘Crossing the Rubicon’. Dat is een actie die Julius Caesar heeft gedaan. Hij was een Romeinse generaal die de opdracht kreeg van de keizer om in Gallië te blijven met zijn legers. Dat was niet helemaal naar zijn zin, en hij ging terug naar Rome. Op een bepaald moment kwam hij bij de rivier Rubicon. De leiders uit Rome zeiden dat als hij over de Rubicon zou komen, hij een verrader was en er oorlog zou zijn. Alsnog besliste Caesar om over de Rubicon te gaan met zijn leger. Daarna werd hij de nieuwe leider van het Romeinse rijk. Wat wil dit nu zeggen? ‘Crossing the Rubicon’ gaat over een belangrijke beslissing te nemen waarbij er geen weg terug is. Zo wilt Rubicon zich profileren, want als je je engageert, ga je groeien als ondernemer en is er geen weg terug.
Een ander voorbeeld is een klant van mij. De naam van het bedrijf is ‘Soulworx’. Zij biedt coaching aan voor ondernemers die meer op gevoel willen werken. Ik vind dat dan een hele leuke naam. Het is niet ‘emotiecoaching’ of ‘coachkoning’ maar Soulworx. Werken aan je ziel. Die vind ik écht goed bedacht.
Zoals in het begin aangehaald, is Kreatix hier ook een prima voorbeeld. Het woord zegt niet veel op zich, maar het is kort & krachtig en heeft betekenis voor mij. Creating things. Dat is wat ik graag doe. Een binnenpretje voor mezelf.
Ook hier is het belangrijk om na te gaan of je naam al ingenomen is. Het heeft weinig nut om je bedrijf ‘Appel’ te noemen als je al een bedrijf als ‘Apple’ hebt.
Bedrijfsnaam op basis van trends
Je kan ook altijd meesurfen op een trend. Je ziet dat vaak bij startups.
In de tijden van de snelle groei van Sillicon Valley zag je plots startups heel korte namen gebruiken. Denk aan ‘Uber’, ‘Spotify’ of ‘Adyen’. Die namen zeggen niet veel op zichzelf, maar waren kort & krachtig. Dat maakt ze ook memorabel. Hoe korter hoe liever, denken veel mensen!
Omdat plots alle korte namen opgebruikt waren, zag je weer een nieuwe trend: we halen klinkers weg!
Een aantal bekende voorbeelden zijn ‘Flickr’, ‘The Weeknd’ of ‘Scribd’.
Ik ben persoonlijk echt geen fan van die trend. Ik vind het moeilijk leesbaar en het zorgt voor verwarring.
Bedrijfsnaam bedenken met een generator
Tegenwoordig heb je heel wat bedrijven die een generator hebben gemaakt om bedrijfsnamen te bedenken. Je kan die zeker gebruiken voor inspiratie. Ik vind die vaak niet goed genoeg om te gebruiken, maar misschien helpt het je wel op weg!
Mijn favoriete bedrijfsnaamgeneratoren zijn:
Ik vroeg aan de bedrijfsnaamgenerator wat leuke namen zouden zijn voor een ondernemersblog (deze dus!).
Dit was de output:
- Entrepreneurial Endeavors
- Startup Success Stories
- Startup Sage
- Hustle Hub
- Founder Fusion
- Launch Leap
Niet slecht. Als je een generieke bedrijfsnaam wilt, werkt zo’n tool prima!
Ondertussen zijn al deze tools gedreven door AI, zoals bijvoorbeeld ChatGPT. Zo zijn ze unieker en werken ze beter dan vroeger.
Een leuke tool dus als je vastzit qua inspiratie voor je bedrijfsnaam!
Hoe bedenk je nu een unieke bedrijfsnaam?
Ik hoop dat bovenstaande voorbeelden al voor wat inspiratie hebben gezorgd. Het bedenken van een unieke bedrijfsnaam is een hele uitdaging. Je moet vooral iets kiezen wat goed voor je voelt en mogelijks de lading dekt. Dat maakt het altijd makkelijker om het te vermarkten.
Je moet wel goed nagaan of de bedrijfsnaam al in gebruik is, want anders kan je aangeklaagd worden en kan de persoon die de naam al eerder in gebruik had, je dwingen om je naam te veranderen. Google dus altijd snel een bedachte naam zodat je zeker bent dat niemand die nog niet gebruikt. Als je een Belgische onderneming wilt starten, check je ook altijd best even de Kruispuntbank van Ondernemingen.
Maar tot slot, what’s in a name? Je kan hier weken over nadenken, het zal je alleen maar vertragen.
De béste naam zonder marketing zal nog steeds onbekend zijn. Neem het aan van mij. Kreatix is echt een ingewikkelde naam voor de meeste mensen. Toch zijn wij een gekend marketingbureau in België. Dat komt door goeie marketing. Herkenbaarheid komt niet uit het niets. Een naam kan je helpen, maar is niet het allerbelangrijkste!