Een personal brand opbouwen is tegenwoordig een slim idee. Mensen kopen namelijk van mensen. Maar hoe kan je daarmee aan de slag gaan? Hoe ga je van onbekend persoon naar bekend in je vak?
Inhoud van dit artikel
ToggleVandaag deel ik met jou 7 stappen om een personal brand op te bouwen. Ik bouw zelf al sinds 2016 aan mijn personal brand, dat ondertussen gegroeid is naar 11.000 volgers op LinkedIn en een loyaal publiek op andere kanalen.
Laten we eraan beginnen!
1. Kies je niche
Je kan niet ‘bekend worden’ als je alles tegelijk doet. Vis noch vlees doet het nooit goed. Kijk naar grote namen als Lionel Messi, Ryan Reynolds of Rihanna. Zij zijn allemaal begonnen met 1 niche. Van voetballer tot acteur, zangeres naar uiteindelijk ondernemer.
Ze hebben een publiek kunnen opbouwen, omdat ze goed waren in één ding. Daarna hebben ze zich kunnen omvormen in ondernemers met eigen bedrijven. Ze maakten gebruik van hun originele niche om verder te groeien als persoon.
Als je alles tegelijk doet, weten mensen niet waarom ze jou moeten volgen. Daarom is het best om te focussen op 1, maximum 2 onderwerpen. Voor mij is dat ondernemerschap en marketing. Wat is dat voor jou? Die vraag moet je jezelf stellen. Focus is heel belangrijk bij het opbouwen van je personal brand.
2. Kies de juiste platformen om je personal brand op te bouwen
Hier moeten we ook even logisch nadenken. Waar zit het publiek dat je wil bereiken? Als je, zoals ik, eerder op zoek bent naar zaakvoerders en ondernemers, is LinkedIn een prima platform om je brand op te bouwen. Ik voeg daar nog YouTube en blogs (SEO) aan toe. Focus je je eerder op vrouwen van 25 tot 50 jaar? Dan kunnen Instagram en Pinterest interessante kanalen zijn.
Ook hier moet je kiezen. Het heeft geen nut om op alle platformen aanwezig te zijn. Daar heb je de tijd niet voor en je gaat nergens kunnen groeien. Leg je focus op 1 tot 3 platformen. Anders ga je het niet volhouden.
3. Mensen volgen verhalen, geen verkopers
Alles draait rond het verhaal dat je wil meegeven. Mensen lezen dat graag.
Ik heb mijn LinkedIn kunnen opbouwen van 1 connectie naar 11.000+ volgers door verhalen te delen over mijn groei als ondernemer. Ik verkocht zo goed als nooit mijn diensten. Ik nam mensen gewoon mee op mijn avontuur. Zou bouw je heel wat goodwill op! Als je altijd maar je diensten of producten gaat aanprijzen, gaan mensen je zien als verkoper. Dat is nefast voor een personal brand. Wat is er “personal” aan iemand die maar altijd in je portefeuille wil zitten?
De inspiratie hiervoor heb ik gehaald uit het book ‘Jab, jab, right hook’ van Gary Vaynerchuck. Hij geeft daar ook in mee dat je eerst een heleboel waarde moet geven vooraleer je iets gaat vragen aan je publiek.
Denk even na waarom jij mensen volgt? Wat is de reden dat jij in interactie gaat met hun content? Dat moet je ook kunnen bereiken met jouw personal brand.
4. Post genoeg content. Jij hoort elke dag je verhaal, je publiek maar een aantal keer per week
Dat is een tip die ik onlangs hoorde op een podcast. Jij bent de hele dag bezig met je verhaal, maar je publiek volgt misschien 1000 andere mensen. Je kan nooit genoeg content gaan plaatsen, zolang je natuurlijk iets te zeggen hebt.
Wees niet bang. Je stoort de mensen echt niet. Deel je ervaringen, deel tips en geef waarde aan je publiek.
Als je je mond niet opentrekt, weten mensen ook niet dat je bestaat!
5. Wees authentiek met je personal brand, deel verliezen en successen!
Er is niets persoonlijk aan iemand die altijd maar vanuit de hoge toren zit te roepen. Het is belangrijk om zowel successen als verliezen te delen met je publiek. Dan geloven mensen in jou als persoon.
Het is eens zo waardevol om eens te posten dat er iets niet goed is gelopen. Ik koppel daar wel altijd een oplossing aan, omdat mijn brein zo werkt. Jij kan daar uiteraard mee doen wat je wil.
Door ook je verliezen te delen, bouw je een heleboel vertrouwen en herkenbaarheid op bij je publiek. Want laten we eerlijk zijn, het gaat niet altijd goed hé! Als je doet alsof je leven altijd geweldig is, gaan mensen zich niet kunnen relateren aan je verhaal. Dan haken ze af, want het kan zorgen voor jaloezie.
Openheid en eerlijkheid zorgen voor authenticiteit. En laat dat net het ding zijn dat belangrijk is als je een personal brand wil opbouwen!
6. Ga in interactie met anderen om een echte community op te bouwen
Als iemand de tijd neemt om te reageren op je content, doe dan de moeite om hier op te antwoorden! Een community is wat mensen samenbrengt. Als mensen weten dat jij actief in interactie gaat, gaan ze meer reageren op je posts. Los van de fijne persoonlijke connectie die er dan ontstaat, is dat op alle platformen ook goed voor het algoritme.
Je blijft ook bij mensen hangen als je gaat reageren. Bedrijven zijn allemaal met een luidspreker naar je aan het roepen in reclamespotjes of via sociale media. Jij kan het verschil maken door persoonlijke gesprekken te voeren met mensen. Aan wie gaan ze dan denken als ze een dienst of product nodig hebben dat jij aanbiedt? Aan jou natuurlijk!
Nog een tip is dat je kan samenwerken met andere mensen die een soortgelijke visie hebben. Zo koppel je jouw publiek aan die persoon zijn/haar publiek. 1+1=3 zegt men wel eens. Gebruik de kracht van een netwerk om ze samen te voegen.
7. Zorg voor consistentie in je personal brand
Ik publiceer al jaren content over ondernemerschap, marketing en persoonlijke groei. Als ik morgen plots veel content begin te maken over schilderen, of als ik plots het tegenovergestelde doe van wat ik altijd zeg, gaan mensen afhaken.
Consistentie is de meest ondergewaardeerde vaardigheid voor alle projecten die je wil doen.
Als je gaat beginnen met een personal brand, zie je zeker een jaar zwarte sneeuw. Je bent tegen een muur aan het praten, je video’s krijgen 10 views en je Instagram-account wil maar niet groeien. Door consistent je ding te blijven doen en al die zaken te negeren, geraak je er zeker wel. Bijna iedereen geeft op. Als jij blijft doorzetten, kan je het verschil maken in je personal brand.
Ben je de bovenste of de onderste persoon? Die vraag moet je jezelf stellen. 😉